Izvor: B92, 12.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medveđa: Fakulteti i na albanskom

Medveđa -- Premijer Mirko Cvetković otvorio je u Medveđi odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Niškog univerziteta, gde će se nastava odvijati na srpskom i albanskom.

Većina upisanih studenata će nastavu pohađati na srpskom jeziku, a devetoro na albanskom. Novootvoreni fakultet upisalo je 50 brucoša, 31 budući pravnik i 19 ekonomista, kojima su ministri i predstavnici univerziteta svečano uručili indekse.

Otvaranje fakulteta finansirala je Američka agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za međunarodni razvoj. Planirano je da takva odeljenja budu otvorena i u Bujanovcu i Preševu.

"Otvaranje odeljenja ovih fakulteta u Medveđi predstavlja strateški korak u nastojanju države da se pospeši razvoj opštine, koja spada među najnerazvijenije na jugu Srbije", rekao je premijer Srbije.

On je naglasio da se otvaranjem tih odeljenja otvara i nova perspektiva za studente da uče i školuju se po evropskim standardima, a da ostanu da žive i rade u svom kraju.

Premijer Cvetković je podsetio da u Medveđi Albanci čije jednu četvrtinu stanovništva i da je otvaranje fakulteta ključni korak u rešavanju problema u toj opštini, a koji će pomoći i u njihovoj integraciji u zajednicu.

Premijer je podsetio da se ove opštine suočavaju sa migracijom stanovništva, nedovoljno izgrađenom infrastukturom i velikom nezaposlenošću, a da je cilj Vlade Srbije da tu situaciju promeni.

Prioritet Vlade je ulaganje u privredu, rekao je premijer i naglasio da očekuje da ponovo počne da radi rudnik Lece i započne rekonstrukcija puta od Leskovca do Medveđe.

Očekuje se formiranje Nacionalnog saveta albanske manjine, a do kraja godine u ovim opštinama će biti otvorene stalne kancelarije zaštitnika prava građana.

Ministar Marković podsetio je da je Vlada Srbije za izgradnju infrastrukturnih objekata u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uložila 158 miliona dinara i najavio da će do kraja godine biti uloženo još 68 miliona.

"O načinu raspodele tih sredstava isključivo su odlučivale lokalne vlasti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, zato što mi verujemo lokalnim samoupravama da one najbolje znaju šta je potrebno njihovim opštinama", naglasio je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.