Međunarodni kongres dečjih hirurga u Nišu (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 11.Sep.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni kongres dečjih hirurga u Nišu (VIDEO)

Dečji hirurzi iz celog sveta okupili su se u Nišu na Međunarodnom kongresu dečje hirurgije koji se prvi put održava u ovom gradu. Lekari Dečje hirurške klinike u Nišu obavili su nekoliko operacija uz pomoć kolega iz inostranstva kako bi razmenili iskustva i upoznali se sa novinama u pojedinim zahvatima, kaže direktorka Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju Anđelka Slavković. Ekipa Niške televizije zabeležila je ove operativne zahvate.
Do sada su urađene četiri operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << koje je doktorka Slavković ocenila kao rutinske intervencije. U jednoj od intevencija učestvovali su i stručnjaci iz Italije i Izraela kako bi kolegama predstavili neke od novina u domenu endoskopskih intervencija.
Jedna intervencija odnosila se na spuštanje testisa, što nije neuobičajena anomalija koja se jednostavna rešava. Međutim, problem je, kaže doktorka Slavković, što se često dešava da roditelji decu dovode kasno, a ukoliko se ova intevencija ne odradi na vreme zdravstvene komplikacije mogu biti brojne, uključujući i maligdna oboljenja.
Ovo je treći kongres dečjih hirurga koji se organizuje u našoj zemlji i prvi u Nišu. Prema rečima doktorke Slavković odazvali su se hirurzi iz velikog broja zemalja i vrlo je zadovoljna time kako kongres protiče. Doktorka ističe, da kongres nije usko vezan za hirurge, već i za anesteziologe, fizijatre, pedijatre, sestre i tehničare – ukratko za sve one koji se bave lečenjem najmlađih, te veruje da će svi učesnici naučiti mnogo toga što mogu da primene u praksi.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.