Medjunarodna vojnomedicinska vežba MEDCEUR

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodna vojnomedicinska vežba MEDCEUR

U niškoj kasarni "Knjaz Mihailo" danas je počela medjunarodna vojnomedicinska vežba MEDCEUR (Medical Central and Eastern Europe Exercise) na kojoj učestvuje oko 600 pripadnika iz 15 država članica programa "Partnerstvo za mir".

Državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Vesić rekao je da će uvežbavanje učesnika za reagovanje u sitaucijama elementarnih nepogoda i katastrofa, kao i hemijskih akcidenata, biti dobra osnova za suočavanje sa eventualnim izazovima u budućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Bićemo u prilici da mnogo toga naučimo jedni od drugih i saradjujemo u otklanjanju posledica koje mogu da zadese civilno stanovništvo u budućnosti", kazao je Vesić na početku vežbe.

Pukovnik Timoti Braun iz američke komande u Evropi pohvalio je gostoprimstvo i profesionalizam domaćina.

Srbija je prvi put zemlja domaćin vežbe koja se u organizaciji Evropske komande Oružanih snaga SAD već nekoliko godina održava u zemljama centralne i istočne Ecvrope.

U prvoj nedelji vežbe koja traje do 13. septembra, planirano je pohadjanje predavanja i kurseva, a praktični deo izvodiće se na devet radnih tačaka na aerodromu "Car Konstantin" u Nišu.

U praktično delu vežbe uvežbavaće se izvlačenje povredjenih u saobraćajnim nesrećama i otklanjanje posledica hemijskih akcidenata, spašavanje povredjenih iz ruševina.

Uz domaćina Vojsku Srbije, u vežbi učestvuju pripadnici iz Jermenije, Albanije, SAD, Azerbejdzana, BiH, Hrvatske, Nemačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Norveške i Ukrajine.

Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su ranije na vežbama u Hrvatskoj i Moldaviji, zajedno sa predstavnicima oko 15 zemalja

programa "Parnerstvo za mir", a sledeće godine vežba će biti održana u Crnoj Gori.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.