Medijana spremna do obeležavanja Milanskog edikta

Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijana spremna do obeležavanja "Milanskog edikta"

NIŠ - Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je u Nišu da će projekat otkrivanja i zaštite arheološkog parka Medijana biti realizovan do 2013. godine, kada će biti obeleženo 17 vekova od donošenja "Milanskog edikta" Konstantina Velikog (271-337), rođenog u Nišu.

Bradić je rekao da je za projekat "Konstantinova vila na Medijani" ove godine izdvojeno 17 miliona dinara i da je taj projekat važan za sve ljude, a ne samo za stručnu javnost.

On je, na prezentaciji projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Nišu, napomenuo da Ministarstvo kulture izdvaja značajna sredstva za zaštitu kulturnog nasleđa čiji potencijal može da utiče na ekonomiju i razvoj kulturnog turizma.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je kazao da će završetkom projekta arheološki park Medijana biti stavljen u funkciju, ali da se sa radovima kasni i da svi učesnici moraju da budu efikasniji da bi posao bio završen do obeležavanja "Milanskog edikta".

Arheološki park Medijana prostire se na površini od 80 hektara, a prostor za prezentaciju obuhvaćen projektom iznosi oko 4,3 hektara u kome se izdvaja Palata sa peristilom (Konstantinova palata) na površini od 0,6 hektara.

Osim vile sa peristilom, projekat će obuhvatiti prezentaciju Termi, kapije, ogradnog zida i dve ranohrišćanske grobnice.

U okviru projekta biće izvedena arheološka i arhitektonska istraživanja, kao i konzervacija, rekonzervacija, restauracija i zaštita objekata, fresaka i mozaika.

Ovaj projekat, kako je rečeno, mogao bi u budućnosti da bude deo šireg projekta "Palate i dvorovi Srbije".

Ministar Bradić će sa direktorom festivala "Nišvil" u Nišu potpisati protokol o sufinansiranju tog festivala i posetiće arheološka istraživanja u Jagodin mali gde je otkriveno nekoliko ranohrišćanskih grobnica.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.