Medijana dobija krov

Izvor: RTS, 04.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijana dobija krov

Jedan od najpoznatijih i najvećih arheloških lokaliteta kod nas, niška Medijana, konačno dobija zaštitni krov. Počinju pripreme za obeležavanje 1700 godina hrišćansva i održavanje Međunarodne konferencije o zaštiti kulturnog nasleđa.

Državni sekretar Ministarstva kulture Nadica Momirov rekla je danas u Nišu da će u tom gradu krajem maja ili početkom juna biti održana Međunarodna konferencija o zaštiti kulturnog nasleđa.

Momirov je napomenula da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prioritet Ministarstva kulture zaštita kulturnog nasleđa, najavljujući projekat zaštite arheološkog lokaliteta Medijani za koji je već izdvojeno 50 miliona dinara.

Projekat predviđa podizanje lakog montažnog objekta od platna sa drvenom konstrukcijom i pokrivanje Vile sa peristilom, Nimfeuma i Termi površine 11.000 kvadratnih metara i raspona od 72,5 metara.

Ukupna vrednost projekta je 100 miliona dinara, a polovina nedostajućih sredstava biće obezbeđena tokom narednog perioda u saradnji sa gradom, rekla je Momirov.

Pokrivanje će omugućiti da ranije otkriveni mozaici budu konzervatorski tretirani, da budu dostupni javnosti u svakom trenutku, a istovremeno će biti nastavljena istraživanja na tom arheološkom lokalitetu na kome su osim antičkog naselja iz četvrtog veka, pronađeni i ostaci praistorijskog naselja iz bronzanog doba i horizont gvozdenog doba.

Sedamnaest vekova hrišćanstva

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mile Veljković rekao je da je obezbeđena kompletna dokumentacija za početak gradnje i da će ugovaranje radova početi odmah.

"Očekujemo da montiranje elemnata započne krajem proleća ili početkom leta", napomenuo je Veljković.

On je dodao da će pokrivanje i zaštita mozaika omogućiti njihovu punu prezentaciju i da će predstavljati zančajan doprinos turističkom predstavljanju grada.

"Prvi započinjemo velike pripreme za obeležavanje 17 vekova hrišćanstva čiji je utemeljivač Konstantin Veliki koji je rođen upravo u Nišu oko 280 godine", kazao je Veljković.

Momirov je tokom boravka u Nišu obišla Nišku tvrđavu i upoznala se sa rezultatima dosadšnjih istraživanja na tom loklaitetu.

Tokom njene posete Niškoj tvrđavi posebno je ukazano na otkriće Palate sa oktogonom, objekta koji je otkriven 1988. godine i koji potiče, kako se osnovano pretpostavlja, iz sredine četvrtog veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.