Matičari na platnom spisku Albanaca

Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matičari na platnom spisku Albanaca

Hapšenje tri službenika u Nišu i Svrljigu potvrdilo sumnje da su i u drugim gradovima činovnici izdavali lažna dokumenata stanovnicima sa Kosova i Metohije

Niš – Obelodanjeno je da su pojedini državni činovnici, kojima su bile dostupne matične knjige sa područja Kosova i Metohije, zloupotrebljavali svoj položaj izdavanjem lažnih dokumenata. Hapšenje trojica matičara – P. A. i Milutina Pavlovića iz Niša i Dejana Aleksića iz Svrljiga, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle policijskog zadržavanja od 48 časova, juče predati istražnim organima niškog suda, samo je potvrdilo ove sumnje.

Trenutno se, osim u Nišu, uveliko proverava rad zaposlenih u matičnim službama u drugim gradovima Srbije (Kraljevo, Raška, Kruševac...), što jasno pokazuje da su nadležni državni organi čvrsto rešeni da prekinu „lanac” izdavanja lažnih dokumenata. Zato se i može očekivati da će zamršeno klupko zloupotreba brzo biti odmotano, a da će uz trojicu uhapšenih i drugi stići pred lice pravde. Kako saznajemo, uveliko se vode informativni razgovori i u toku je saslušanje većeg broja osoba za koje se sumnja da su umešane u protivzakonito delovanje. Postupak se vodi i protiv onih koji su učestvovali u sačinjavanju lažnih dokumenata, ali i onih koji su ih uzimali.

U odeljenju istrage Opštinskog suda u Nišu juče, krajem radnog vremena, počelo je saslušanje privedenih matičara. Kako nam je rečeno, određen je pritvor osumnjičenima – Milutinu Pavloviću iz Niša i Dejanu Aleksiću iz Svrljiga, a protiv još jednog lica (P. A.) vodi se istražni postupak. Sumnja se da su sva trojica počinila krivično delo overavanja neistinitog sadržaja prilikom sačinjavanja službenog dokumenta, u sticaju sa zloupotrebom službenog položaja.

Načelnik Uprave za građanska stanja i opšte poslove u Nišu Miodrag Brešković potvrdio nam je da su dvojica matičara do maja 2006. godine bili radnici niškog Odseka za matične knjige opština Kosovo i Metohija, koje su sačuvane od uništavanja u bombardovanju pre devet godina. Posle toga su raspoređeni na druge poslove u mesnim kancelarijama pri ovoj upravi u Nišu.

– Obavešteni smo o krivičnom postupku protiv dvojice naših radnika i odlučno podržavamo sve mere i aktivnosti državnih organa na utvrđivanju zloupotreba i nepravilnosti u radu sa matičnim dokumentima. U ovoj oblasti mora biti mnogo više reda nego do sada – rekao je za „Politiku” Brešković, a njegov pomoćnik Milovan Deretić pojasnio je o čemu je najverovatnije reč:

– U Nišu se nalazi većina matičnih knjiga sa područja opština Priština, Podujevo, Glogovac, Lipljan, Obilić i Kosovo Polje. Jedan manji deo knjiga, međutim, nije donet sa Kosova. Za upisane u njima ne može se izdati nijedan validan dokument, ni izvod iz matične knjige rođenih, ni izvod iz knjige umrlih, ali ni uverenja o državljanstvu jer nema osnovnih podataka na osnovu kojih bi se sačinio takav dokument. O tome postoji striktna naredba Ministarstva pravde još od 1999. godine. Koliko smo mogli da saznamo bilo je propusta i zloupotreba u više slučajeva, pa su i osobe za koje ne postoje podaci i matične knjige dobijale izvode, uverenja i druga dokumenta – rekao nam je Deretić.

O merama protiv dvojice uhapšenih u ovoj niškog upravi odlučiće po dobijanju zvaničnog obaveštenja od suda i tužilaštva, a prvi korak koji će preduzeti organ gde su do sada radili jeste suspenzija s posla.

U opštinskom veću u Svrljigu juče je takođe saopšteno da je priveden Dejan Aleksić, matičar iz ovog mesta zbog sumnje u izvršenje istog krivičnog dela. Nezvanično se saznaje da je Aleksić, preko posrednika i direktno, izdao 16 lažnih i matičnih dokumenata sa lažnim podacima osobama sa područja KiM.

Koliko smo uspeli juče da se informišemo, do prvih saznanja da postoji veliki broj lažnih dokumenata policija je došla posle naglog uvećanja broja zahteva za izdavanje ličnih dokumenata. Podnosila su ih lica sa Kosova i Metohije koja do sada nisu mogla da ostvare to svoje pravo zbog činjenice da ne postoje matične knjige u kojima su upisani. Prilikom podnošenja novih zahteva „preko noći” su se pojavili izvodi i uverenja o državljanstvu, koja do tada nije bilo moguće dobiti...

Toma Todorović

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lisice za mito

Izvor: Večernje novosti, 22.Okt.2008

Zamršeno klupko izdavanja lažnih uverenja stanovnicima Kosova počelo je da se odmotava. Opštinsko javno tužilaštvo u sredu je od niške Policijske uprave primilo krivične prijave protiv trojice matičara iz Niša i Svrljiga koji su osumnjičeni da su izdavali lažna uverenja i zloupotrebili službeni...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.