Matejevčani ne odustaju od uzetih pašnjaka, najavljuju proteste

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2023, 20:23

Matejevčani ne odustaju od uzetih pašnjaka, najavljuju proteste

Nakon što su niški odbornici Skupštine Grada Niša na hitnoj sednici održanoj 25. aprila doneli odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka i utrina u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, Slaviša Dinić iz neformalne grupe građana “Za odbranu Belog Vrha” nakon 14 dana bez odgovora na njihove zahteve, najavio je protest 24. maja u 19 sati ispred Skupštine Grada Niša. Advokatica Dragana Milutinović kaže da je odluka Skupštine nezakonita, te je najavila tužbe.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << protestu biće pokrenuta inicijativa udruživanja meštana iz sela u okolini Niša; foto: JV / N.Đ. Pozivajući se na Statut Grada Niša i ovlašćenjima koje ima Skupština Grada Niša i zakonima o lokalnim samoupravama, odbornik Gradske opštine Pantelej i meštanin Gornjeg Matejevca Slaviša Dinić rekao je da hitne sednice Skupštine mogu da se sazovu isključivo ukoliko se radi o elementarnim nepogodima ili nepredviđenim situacijama koje mogu da izazovu ogromnu štetu po građane, što kako Dinić tvrdi nije bio slučaj, kada su doneli odluku koja krši mnoge zakone i uredbe, pre svega Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka iz 1992. godine.

Druga nepravilnost je obrazloženje koje nije bilo jasno ni u jednom segmentu, koja će biti nova namena te površine. S obzirom na to da zakon dozvoljava da se na utrinama i pašnjacima mogu odlagati razni opasni otpadi, jalovišta, kamenolomi, sve ono što je opasno po život meštana Matejevca i Niša - rekao je Dinić.

Kako su Slaviša Dinić i Dragana Milutinović rekli na zahteve, niko iz Grada Niša i Skupštine ne odgovara, zbog čega će u petak, 24. maja biti organizovan protest.

Okupićemo se i pozvati sve građane, seljake, radnike, ne samo Matejevca, već i Niša i okolnih sela i na tom skupu pokrenuti inicijativu formiranja Saveza seljaka Grada Niša, jer ovo što je zadesilo Gornji Matejevac i Jasenovik sutra može da zadesi sva ostala sela, da vam neko nešto bespravno oduzme - rekao je Slaviša Dinić.

Advokatica Dragana Milutinović najavila tužbe; foto: JV / N.Đ. Advokatica Milutinović istakla je da se radi o pravno ništavnoj i neovlašćenoj odluci, koja nema utemeljenja u zakonskim propisima i pomenula da zakon iz 1992. godine jasno i precizno propisuje ovlašćenja da Skupštine Grada može samo da sprovede proces vraćanja utrina i pašnjaka selima, a nema, kako tvrdi, ovlašćenja da oduzima ili dodeljuje prava na korišćenje.

Dragana Milutinović je takođe rekla da se Skupština u odluci koju je donela pozivala na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji kako je Dragana rekla, ne daje nikakvu mogućnost oduzimanja pašnjaka i utrina selima, te apelovala na Katastar da ne vrši korekcije na tim parcelama. Takođe, najavila je i tužbe ukoliko ne dobiju odgovore na zahteve, kojima će tražiti političku odgovornost rukovodilaca Grada Niša.

Pitanja upućena Skupštini Grada Nišafoto: JV Iz Skupštine Grada Niša, tražili su novinarima Južnih vesti da pitanja pošalju mejlom, na koja još uvek nisu odgovorili.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.