Masakr po arapskom udžbeniku

Izvor: Vesti-online.com, 23.Dec.2010, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr po arapskom udžbeniku

U području sela Junik ispod Košara srpska vojska pronašla je knjigu koja je 10 godina bila noćna mora jednog niškog lekara, ispričao nam je Čačanin Vladimir Knežević (43), veteran 63. padobranske brigade. Njegova jedinica je prilikom povlačenja albanskih terorista u šatoru njihove poljske bolnice pronašla medicinski udžbenik iz anatomije, i to na arapskom jeziku. Još tada su sumnjali da je knjiga bila priručnik lekara ili neke druge osobe koja je od zarobljenih ili otetih Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vršila odabir za vađenje organa.

- Knjigu smo pronašli u šatoru sa ostalim NATO sanitetskim materijalom u proleće 1999. godine.

Posle borbe, teroristi su se povlačili u velikoj žurbi i za sobom su ostavili mnogo stvari, između ostalih, i jednu obimnu zelenu knjigu.

Pronađeni predmeti su natovareni u prikolicu lade nive, a knjigu smo, kao suvenir, dali brigadnom lekaru koji je sa nama bio na položaju - priča Knežević.

Prema njegovoj priči, lekar D. Petrović iz Niša još tada je prokomentarisao da je nelogično da u knjizi budu podvučeni delovi koji nemaju nikakve veze s povredama koje se mogu zadobiti u ratu.

- U knjizi za koju smo kasnije saznali da je veoma retka i vredna, podvučeni su delovi u kojima se govori o unutrašnjim organima kao što su bubrezi, jetra i srce.

Jasno se vidi da se čitalac najduže zadržao na tim stranama, što je za ratne uslove nenormalno!

Otišao sam u Niš 2009. godine kod lekara da rešim neka boračka pitanja i zatekao doktora Petrovića u veoma lošem stanju. Bio je to jeziv prizor.

Izvadio je tu istu zelenu knjigu i bolesno svečano mi je predao.

Rekao mi je: "Evo ti, brate, ja ne mogu više... Daj je nekome ko to može" - ispričao nam je ratni veteran i dodao da mu je doktor rekao da mu je taj suvenir bio noćna mora na samu pomisao u koje je monstruozne svrhe korišćena.

Pojedini delovi knjige koji govore o unutrašnjim organima su podvučeni, a na marginama su napisana i objašnjenja na albanskom jeziku. Strane su ilustrovane slikama unutrašnjih organa pored kojih je rukom napisano i objašnjenje.

Po dolasku u Čačak, Knežević je knjigu predao Udruženju boraca koje je najpre skeniralo sve strane podvučene grafitnom olovkom, a potom su je predali državnim bezbednosnim službama.

Kako smo saznali u Nišu, lekar koji je ovom Čačaninu predao knjigu nije u najboljoj zdavstvenoj situaciji i trenutno je na bolovanju. Pomenuti doktor Petrović bio je nedostupan za razgovor sa našim reporterom, ali i za kolege lekare koji su pokušali da ga kontaktiraju.

Pipci monstruma paravojnih albanskih formacija protežu se do Makedonije, a na zapadu te zemlje su ubeđeni da su i kidnapovani Makedonci tokom sukoba 2001. bili žrtve trgovine organima na Kosovu i u Albaniji.

Vesna Dimkovska iz Tetova sumnja da je i njen suprug Dimitrije, koji je nestao u ratu 2001, bio žrtva trgovine organima. Kaže da su u dugogodišnjoj potrazi za dvanaestoricom kidnapovanih Makedonaca pronađeni samo donji ekstremiteti njenog supruga, što je kod nje još više pobudilo sumnju da je on bio ubijen, a njegovi organi prodati.

- Pre osam godina bili smo u Institutu za sudsku medicini u Skoplju. Tamo su nam pokazali svega 30 odsto tela moga supruga. Sada, kad se doznalo za monstruoznu trgovinu, ubeđeni smo da su oteti Makedonci bili prebačeni na Kosovo i u Albaniju i ubijeni, a njihovi organi prodati - kaže Dimkovska i dodaje:

- Kao, tražili su i druge delove tela moga supruga, ali ništa nisu našli.

Od nadležnih institucija ona zahteva da preduzmu ozbiljnije mere. Podseća da su neposredno nakon sukoba visoki policijski funkcioneri govorili da je deo kidnapovanih Makedonaca bio prebačen na Kosovo.

Ni 10 godina od završetka oružanog sukoba još nije rasvetljen nestanak Makedonaca iz Tetova i okoline. Porodice godinama obijaju vrata brojnih institucija, ali nadležni u Makedoniji nikako da reše ovaj misteriozan slučaj.

Pripadnici nekadašnje paravojne albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), po nalogu njihovog tadašnjeg vođe Ali Ahmetija, 2001. su izjavljivali da vode ozbiljnu istragu. Međutim, oni nikada nisu ponudili konkretne informacije.

Vojni i politički vrh ONA Gzim Ostreni i Ali Ahmeti nikada se nisu izjasnili da li nešto zna o slučaju kidnapovanih, a saglasno odluci o amnestiji svih boraca ONA, makedonski nadležni organi nisu ni sudski procesuirali taj predmet protiv rukovodstva ove paravojne formacije.

Ahmeti brani Tačija

Ali Ahmeti, danas lider DUI, albanske stranke koja je koalicioni partner u makedonskoj vladi, braneći Hašima Tačija od optužbi da je bio umešan u trgovinu organima, sada izjavljuje da je izveštaj poslanika Dika Martija obična kleveta i loš pokušaj bacanja senke "na svetlu istoriju Albanaca na Balkanu".

D. Lj. Joksić - Vesti

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.