Markiranje kroz rekreiranje

Izvor: RadioCity.rs, 23.Okt.2020, 20:33

Markiranje kroz rekreiranje

Evropski pešački put E-7 kreće od sela Supovac, kod Supovačkog mosta, preko Toponice, Paljine, Miljkovca Cerja, Cerjanske pećine do Kameničkog Visa. Sa Kameničkog Visa spušta se do Dabila, dole do Čegra i nastavlja do Tvrđave. Iz Tvrđave kreće dalje obilazi Ćele kulu do Niške Banje. Iz Niške Banje nastavlja preko Koritnika, Crnog kamena, ispod Mosora do Bojaninih voda i odatle Kraljevim puta do Devojačkog groba gde niški klubovi zavšavaju obeležavanje staze, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << rutu Slaviša Ivanović, predsednik Planinarsko-sportskog kluba Mosor i dodaje da su u akciji obeležavanja staza učešća uzela dva kluba PSK Mosor i PSK Železničar.
Pored pešaćenja kao osnovne ideje, cilj je da se okolina i svi turistički potencijali prikažu u najboljem smislu, kaže Ivanović i ponosno ističe da su ih Holanđani već kontaktirali u želji da putem E-7, preko Srbije stignu do konačnog odredišta - Kine.  

Olivera Milošević, predsednica Zelenog ključa kaže da su  dogovoru sa volonterima, osmislili projekat i odlučili se da ove godine pažnju posvete zdravijem životu i podignu svest građana o ovoj važnoj temi. Do sada smo sproveli sve akcije obeležavanja jednog dela staze Evropskog pešačkog puta, a u planu je i realizacija pešačke ture, a planirana trasa je od Kameničkog Visa, preko Dabila do sela Kamenica, deo puta koji je i markiran, kaže Miloševićeva.

 
Dodaje da očekuju da im se na pešačkoj turi pridruže i učenici Gimanzije 9. maj u kojoj postoji planinarska sekcija. Pešačka tura planirana je za subotu, 31. oktobar, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da se priključe. Zainteresovani su u obavezi da se ranije prijave za akciju zbog organičenog broja učesnika. Planinari su primer ljudi koji ostvljaju prirodu onakvu kakva jeste i svi bi trebalo da slede njihov primer, napominje sagovornica i dodaje da  planinarenje pruža mogućnost da se više nauči o očuvanju prirode i životne sredine, ali isto tako i o zdravom stilu života.
Tim na projektu Markiranje kroz rekreiranje čine studenti Fakulteta zaštite na radu, Filozofskog fakulteta i svršenih studenata Elektronskog fakulteta. Program Šta nam teško u okviru koga je projekat i sproveden, finansira Ministarstvo omladine i sporta i već drugu godinu za redom Udruženje građana Zeleni ključ. Ovogodišnja akcija se sprovodi u saradnji sa Planinarsko-sportskim klubom Mosor.
Detaljnije informacije zainteresovani mogu videti na fejsbuk stranici Ekološke organizacije Zeleni ključ, kao i stranici Pslaninarsko-sportskog kluba Mosor.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.