Mala matura ipak samo u školama

Izvor: Medijski istraživački centar, 17.Maj.2012, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura ipak samo u školama

Odluku Ministarstva prosvete, a sada i direktora škola, da se mala matura proslavi u učionicama učenici dočekali sa negodovanjem, a sa tim se ne slažu ni neki roditelji. Direktori škola kažu da je odluka stigla kasno ali da će je se pridržavati s tim što će proslave biti dnevne, a neke škole će zatražiti pomoć i privatnih obezbeđenja
Piše: V.Petrović
     Učenici osmog razreda malu maturu će proslaviti u školama, konačna je odluka direktora niških >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << osnovnih škola.Na ovaj korak su se odlučili pošto im je predočeno da je preporuka Minsitarstva prosvete i nauke o načinu organizovanja proslave male mature obavezujuća te da će prvi ljudi škola biti pozivani na odgovornost ukoliko se ne budu pridržavali odluke resornog ministarstva.Direktori koji su već potpisali ugovore sa restoranima moraće da ih raskinu, razočarani učenici prekidaju sa glamuroznim pripremama za đački rastanak, jer je, kako oni kažu, restoran restooran, a škola je škola.
    Inače, proslava male mature u prostorijama škola je predviđena predlogom zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji još nije usvojen i čeka da uđe u skupštinsku proceduru.
   -S obzirom na to da je bezbednost i zaštita učenika prioritet za Ministarstvo prosvete i nauke i sve osnovne škole, a da je mogućnost njihovog ugrožavanja znatno veća u vanškolskim prostorima, proslava završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja organizovaće se u prostorijama škole.Proslava „male mature“ u prostorijama škole iziskuje znatno manje novca koji roditelji izdvajaju iz svojih skromnih budžeta za ovu svečanost, stoji u upustvu koje je resorno ministarstvo dostavilo direktorima osnovnih škola.
    Direktori škola, pak, smatraju da je Ministarstvo prosvete moralo ranije da im uputi upustvo koje je stiglo tek pre desetak dana.Sada im ostaje malo vremena da proslavu „maturskog bala“ organizuju u školama, a mnoge od njih i namaju uslova za to.
-Sala za fizičko vaspitanje nikako nije mesto na kome se može slaviti mala matura jer će parket posle toga biti potpuno upropašćen – kaže Milena Kostić, direktorka OŠ „Vođžd Karađorđe“. – Može, ali samo pod uslovom da pronađemo dovoljno veliki etison i zaštitimo pod u sali.Najvreovatnije da će proslava biti organizovana u holu škole, ali roditelji i deca su vidno razočarani zbog toga jer su devojčice već pripremile balske haljine.
    Direktoka ove škole dodaje da će proslava najverovatnije biti organizovana u toku dana, da će morati sada na brzinu da se snađu za posluženje učenika jer ne veruje da je to moguće organizovati kao u restoranu.Najverovatnije će biti neki ketering, ali se ne zna ko će posluživati decu.
    Aleksandra Projević, direktorica OŠ „Stefan Nemanja“ dodaje da su roditelji već odlučili da se slavi u nekom restoranu.Dodaje da su čak i insistirali da oni potpišu ugovor sa njima.I pored toga škola ne može da se ogluši o preporuku Ministarstva prosvete, pa će se za matursko slavlje umesto bala organizovati žurka.
-Najverovatnije da će za generacijski rastanak osnovaca biti organizovana žurka i školskom dvorištu – objašnajva Aleksandra Projević. – Jedini za to imamo dovoljno vremena.I ranije smo organizovali žurke ovog tipa.Sala za fizičko ne dolazi u obzir zbog parketa.Ako moram da prenesem komentare roditelja i dece, onda su oni jako razočarani.Sa druge strane moraću da pojačam i obezbeđenje za proslavu male mature, a to znači da ću zatražiti pomoć nekog privatnog obezbeđenja jer profesori ne mogu u ovim uslovima da kontrolišu decu u svakom trenutku.
  Učenica osmog D.Đ. je vidno razočarana odlukom koju je donela njena škola.
-Čemu onda sve ove pripreme, a tako sam se radovala.U školi sam provela osam godina, pa zar sada i maturu da proslavim u učionici.Otkazaću sve, frizera, manikira,pedikira.Ne znam ni šta ću sa svečanom haljinom jer sada mogu da dođem u farmerkama i majici.
   Njenoj vršnjakinji D.K. ne smeta proslava mature u školi.Nije da je baš oduševljena ali pristaje i na to.
-Pa dobro. Tu smo proveli toliko godina.Uostalom nije važno gde se slavi, već kako ćemo mi to organizovati i prihvatiti.
   A kada se radi o sigurnosti čak ni sami đaci ne smetarju da su školama sigurniji.Ranija iskustva sa proslavama nove godine u školama su pokazala da postoje i te kako realne opasnosti da bezbednost dece bude narušena.Obično manguparija iz kraja načuje da se u školi slavi, pa da bude povod da i oni „navrate“.Dobacivanja i peskanja ponekad mogu da za završe na najmanje željeni način.Pojedini direktori škola se plaše da im prozori na učionicama ne budu polupani,ili da, pak, deca ne proture kroz te iste prozore neku vlađu alkoholnog pića.
   Kako god, od  ove godine će se mala matura slaviti u školama.Prva godina je uvek najteža, dok se ne probije led.
 
 
 
 
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Konačno: Proslava mature u školama!

Izvor: OkRadio.rs, 17.Maj.2012

Malu maturu vranjski osnovci slaviće u svojim školama, a ne po kafanam kao do sada, konačna je odluka Ministarstva prosvete. Ovakav stav Vlade nije se dopao lokalnim prosvetarima, pa Zdravko Veličković, predsednik Aktiva direktora vranjskih osnovnih škola otkriva da je  ministru Žarku Obradoviću...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.