Majstori starih zanata žele “esnaf-mahalu” u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstori starih zanata žele “esnaf-mahalu” u Nišu

Kovači, kujundžije, kazandžije, abadžije, bojadžije, sarači, drvodeljci, grnčari i druge zanatlije traže od gradskih vlasti “esnaf-mahalu”, gde bi obnovili zanatsku delatnost, a kao najzgodnije mesto za to predlažu unutrašnjost niške Tvrđave.

Inicijativu za ovu mahalu pokrenulo je Udruženje samostalnih privrednika i zanatlija Niša, a Goran Popadić iz ovog udruženja kaže da su izradili projekat kojim je definisano kako bi trebalo da izgleda deo grada namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << starim zanatima.

Mahala bi trebalo da izgleda “retro”, a opet da bude sagrađena moderno i energetski efikasno. Zanatski objekti bi trebalo da izgledaju kao dućani, arhaično sa stilistikom Balkana između 17. i 19. veka. Poželjno bi bilo da tu bude između 30 i 60 dućana sa fasadom od drveta i kamena, ćeramidom, kaldrmom, ali da bude i zelenila - kaže Popadić.

Dućani bi se, objašnjava on, dodeljivali na javnom konkursu, a kvart bi se finansirao iz fonda koji bi osnovalo udruženje zanatlija i “eventualno od lokalne samouprave ukoliko bi bila zainteresovana”.

Iako su se sa ovom idejom obratili gradskim vlastima od kojih mesecima, kaže, ne stiže nikakav odgovor, Popadić napominje da je veoma bitno da Niš dobije tu četvrt nalik na one kakve imaju skoro svi veći evropski i balkanski gradovi.

Mahala bi mogla da se napravi u zadnjem delu Tvrđave, gde su izgoreli ateljei, da se prostire do zidina, od parkinga preko pijace do glavne autobuske, a ukoliko bi to bio problem zbog istorijskog nalazišta, pogodna bi bila i Beogradska ulica - objašnjava Popadić.

Po propasti velikih industrija mnoge zanatlije ostale su bez posla i otvorile male privatne radnje. Čest je i slučaj da su se i akademski obrazovane osobe odlučile da otvore zanatske radionice jer su uočili u njima poslovnu šansu - kaže Popadić.

Osim toga što bi mahala bila šansa malim biznisima, i grad Niš bi se, dodaje, još više afirmisao kao turistička atrakcija.

I nove generacije bi, prema njegovom mišljenju, ovde dobile šansu da se uče starim zanatima, “što bi ih u eri društvenih mreža i kompjutera približilo istoriji i običajima, sačuvalo od loših pojava i oplemenilo kao ljude”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.