Liturgije i koncert u niškoj Sabornoj crkvi tokom božićnih praznika

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jan.2024, 13:29

Liturgije i koncert u niškoj Sabornoj crkvi tokom božićnih praznika

Niška Saborna crkva pripremila je svečani raspored liturgija za Božićne praznike koji će trajati od 6. do 12. januara. Pravoslavne vernike, pored liturgija i bdenja, očekuje i Božićni koncert.

Jutarnjom liturgijom u subotu, 6. januara od 7:30 počeće bogosluženja, dok će bdenje i paljenje badnjaka biti organizovani u 15:30, odnosno 17 sati.

Centralni deo obeležavanja Božića, 7. januara obuhvata liturgiju tačno u ponoć, Svetu arhijerejsku liturgiju u 9 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sati i večernju službu u 17 sati. Narednog dana, 8. januara, sledi Sveta liturgija u 9 sati i, večernja služba u 17 sati, kao i Božićni koncert u 19 sati u Svetosavskom domu.

Drugi dan Božića, 9. januara, posvećen je Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, sa jutrenjem i svetom liturgijom u 7:30i večernjom službom u 17 sati. Sveti Dositej zagrebački i niški će biti posebno počašćeni svečanim događajem 12. januara, koji uključuje svenoćno bdenje u 20:30 a zatim i svetu arhijerejsku liturgiju - rekli su iz Saborne crkve.

Inače, pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju Božić - rođenje Isusa Hrista, praznik koji se smatra jednim od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika.

Proslavljanje Božića počinje od Badnjeg dana kada se badnjak unosi u kuću, a karakteristični običaji na ovaj dan, poput slame, Božićne česnice, pečenice, položajnika i svečanog pozdrava “Hristos se rodi - Vaistinu se rodi” su vezani isključivo za ljudsko pouzdanje u Boga.

Osim u Srbiji, 7. januara se Božić slavi još i u Jerusalimu, na Svetoj Gori, Rusiji, Makedoniji i Gruziji, a katolici i jedan deo pravoslavaca ga proslavlja 25. decembra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Raspored bogosluženja u hramu Sv. Georgija u Boru za božićne praznike

Izvor: Bor030.net, 05.Jan.2024

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju 7. januara Božić, hrišćanski praznik koji okuplja celu porodicu. Kod nas najradosniji praznik obiluje običajima koji traju danima pre praznika i to je najsvečaniji i najlepši praznični deo godine. Božić se praznuje kao dan rođenja...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.