Limunacija Sremca, Kovačevića i Bradića premijerno u niškom teatru

Izvor: JužneVesti.com, 27.Nov.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Limunacija" Sremca, Kovačevića i Bradića premijerno u niškom teatru

Premijera predstave Limunacija, za koju je tekst pisao Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao je Nebojša Bradić, biće održana u subotu, 1. decembra, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Tako će se posle dužeg perioda u niškom teatru igrati komad po tekstu poznatog srpskog dramskog pisca, scenariste i reditelja, a svoju prvu profesionalnu režijsku rolu imaće u Narodnom pozorištu Niš i Nebojša Bradić. Naime, on je pre oko 40 godina u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << niškom Pozorištu radio svoju diplomsku predstavu Nora - kuća lutaka.

Prema rečima Kovačevića, ova komedija napisana po motivima Sremčeve pripovetke Limunacija na selu, bavi se palanačkim mentalitetom naših ljudi i njihovom odnosu prema vlasti.foto: Narodno pozorište Niš

Iako nezadovoljni realnošću i sopstvenim životom, oni zaziru od svega novog i bilo kakve suštinske promene, a "revolucija“ u njihovoj interpretaciji postaje sitnošićardžijska i ličnointeresna. Priča o tragičnoj ljudskoj nadi da će „nova vlast“ sve promeniti i surovoj realnosti koja je opovrgava - objašnjava Kovačević.

Reditelj Bradić ističe da Limunacija nije Sremčeva priča o učitelju koji dolazi u zabito selo pun gotovih fraza evropske socijaldemokratije, već Kovačevićeva porazna slika naših naravi i običaja koji se prostiru do današnjih dana.

Budući da stalno opada poverenje u institucije, novi narodni tribuni imaju cilj da narodne želje provedu u izvršnu vlast. Oni su tu da bi nekome "ulepšali dan“, kako je to poručivao sugestivni heroj u filmu Prljavi Hari - napominje Nebojša Bradić.

foto: Narodno pozorište NišPored režije, Nebojša Bradić je zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a koreografkinja Vera Obradović.

U predstavi igraju Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlović, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.

Limunacija je druga nova predstava niškog Pozorišta u ovoj sezoni, a prvo je u oktobru premijerno igran komad Slikarke, i to na maloj sceni. U decembru niške ljubitelje pozorišta očekuje još jedna premijera - Igre u pesku reditelja Davida Alića, a prvo izvođenje zakazano je za 20. decembar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Decembar u Pozorištu: Dve premijere, Kokanovi “Kauboji” i druga gostovanja

Izvor: JužneVesti.com, 28.Nov.2018, 10:59

Premijere Limunacije i Igara u pesku, gostovanja pozorišta iz Kosovske Mitrovice, Kruševca i kikindski Kauboji u režiji Kokana Mladenovića, domaće predstave i koncerti, izvodiće se decembra na daskama niškog Narodnog pozorišta...Već 1. decembra po prvi put će se na daskama niškog teatra naći...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.