Lige u punom jeku, a Grad Niš sportskim klubovima skraćuje termine za treninge

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2020, 09:39

Lige u punom jeku, a Grad Niš sportskim klubovima skraćuje termine za treninge

Sportski objekti koje klubovi u Nišu koriste za treninge i utakmice, moraće da se zatvaraju do 17:30, odluka je gradskog Štaba. To znači da će u nekim salama, nekoliko timova koji se nadmeću u najvišim rangovima, morati da dnevno podele termin od svega dva i po sata, iako se većina liga i dalje održava i igra. U Beogradu sportski klubovi imaju termine do 23 sata, a Niš je za sada jedini grad koji je klubovima, među kojima je i 6 superligaških, skratio vreme za treninge i nadmetanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Nakon pretvaranja u privremenu kovid bolnicu hale "Čair", najvećeg sportskog objekta za sportove u zatvorenom, mnogi sportski klubovi su prešli u sale osnovnih škola "Mika Antić" i "Duško Radović", koje su do 15 ili 17 sati sale za fizičko vaspitanje pomenutih škola.

Od 24. novembra, Gradski štab za vanredne situacije doneo je naredbu da se treninzi i utakmice u ovim salama, ali i na bazenu "Čair", Stonoteniskom domu i klizalištu, završe do 17:30.

Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat za omladinu i sport sve termine koje daje na raspolaganje sportskim udruženjima i sportskim klubovima, a koji su pod upravljačkim mehanizmom JU Sportski centar "Čair", moraju da se završe najkasnije do 17:30 časova kako bi se izvršila dezinfekcija korišćenog objekta, svlačionica i drugih prostorija koje se koriste u radno vreme i objekat zatvorio za sve sportske aktivnosti (trenažne i takmičarske procese) do 18:00 časova - piše u naredbi.

foto: JV / Vanja Keser

To znači da će samo superligaši Ženski rukometni klub Naisa, Rukometni klub Železničar, Odbojkaški klub Niš, Ženski košarkaški klub Student i klubovi malog fudbala Kalča i Vintersport morati da podele par sati u dve sale za obaveze, a tu su i brojni timovi iz nižih rangova.

Gradonačelnica Niša Draganu Sotirovski kaže da je Uredba Vlade vrlo izričita, iako se u njoj ne skraćuje radno vreme sportskih obejkata, a teretane, na primer, i dalje mogu da rade do 21 sat.

U ovom trenutku je u Nišu vanredna situacija. Uredba Vlade je vrlo izričita i tačno se zna šta može, a šta ne. Mi, bez obzira, radimo u skladu sa tom uredbom. S obzirom da je na poslednjem Republičkom štabu bilo reči i o sportskim aktivnostima, dogovoreno je da se samo sportske aktivnosti koje se tiču evropskih i međunarodnih prvenstava isključivo održavaju bez prisustva publike. Sve ostale sportske aktivnosti se, kako je insistirao stručni deo štaba, odlažu. Prema tome, mi ne radimo ništa drugačije, samo je pitanje da li se u drugim gradovima primenjuje ili ne - kaže Sotirovski.

foto: JV / Vanja Keser

Dok u Beogradu, kako je za Blic rekao Darko Glavaš, sekretar za vanredne situacije Beograda, "sve sportske sportske priredbe vrhunskog karaktera moraju da se završe do 23 sata", u Nišu to nije slučaj. Premijerka Srbije Ana Brnabić samo apeluje da se svi pridržavaju mera.

Apelujem da se pridržavamo mera, da se ne igramo mačke i miša zašto je u Nišu ovo, u Beogradu ono. Zaista te mere su nekako i obaveza, i preporuka, ali je važno da svako od nas bude individualno odgovoran i da svede kontakte na minimum. Da ne gledamo da li nešto radi do 18 ili do 21, nego da ako ne moramo da idemo tamo, ne idemo tamo, nego sedimo kod kuće - kaže premijerka.

Sa druge strane, potpredsednica Vlade i nova ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predložila je Kriznom štabu da ustanove kulture ne budu obuhvaćene novim merama u borbi protiv pandemije.

Ona je rekla da treba imati u vidu da "ustanove kulture i programi koji se u njima održavaju nisu predstavljali izvor rizika za pogoršanje epidemijske situacije".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.