LSV protestovao zbog neregistrovanja VANUK

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV protestovao zbog neregistrovanja VANUK

Stručni Savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je protestovao što Privredni sud u Novom Sadu još nije registrovao Javnu ustanovu Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, već kometariše ustavnost nekadašnje VANU.

U saopštenju se navodi da je Skupština AP Vojvodine pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, a da ta institucija do danas nije registrovana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Umesto da, poštujući zakone i Ustav Srbije donese odluku o registraciji Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti", kaže se u saopštenju.

U LSV-u ističu da se takvim postupkom "u potpunosti  poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije" koja, kako se ističe, "nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata".  Slučaj Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, kako smatraju u LSV-u još je jedan "dokaz nepostojanja pravne države".

"Ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini", dodaju.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.