Kubansku vakcinu prima 13 pacijenata, od sutra još četvoro u Sremskoj Kamenici

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2016, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubansku vakcinu prima 13 pacijenata, od sutra još četvoro u Sremskoj Kamenici

Kubansku vakcinu u ovom trenutku u Srbiji prima 13 pacijenata obolelih od raka pluća.

Od ponedeljka terapiju započinje još četvoro pacijenata u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Država je u oktobru prošle godine nabavila 1.690 doza ove terapije, što je dovoljno za 30 pacijenata.

Iako u Srbiji godišnje od raka pluća oboli 6.000 ljudi, ovu terapiju ne mogu da dobiju svi. Pre svake primene vakcine ili hemoterapije neophodan je pregled >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << onkologa.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su objasnili da svaki pacijent treba prvo da uradi određena testiranja kako bi lekari na osnovu tih nalaza i stepena oboljenja dali preporuku da li kubanska vakcina kod pacijenta može da se primeni.

Davanje kubanske vakcine u Srbiji počelo je pre skoro mesec dana, a pacijentkinje koje su 10. decembra primile prvi ciklus terapije, posle 28 dana dolaze da prime drugi ciklus "cimavaks" vakcine.

Onkolog u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" Sanja Kostić rekla je da je, za sada, prijavljeno nekoliko nusefekata u vidu lokalnih reakcija na mestu primene vakcine, ali da većih problema nije bilo.

Autor: Srna

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.