Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivično goniti napadače u Nišu

Beograd -- Inicijativa mladih traži od nadležnih da krivično gone napadače na učesnike regionalne manifestacije Mirovni karavan u Nišu.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava traži policije i tužilaštva da napadače tereti za izazivanje nacionalne netrpeljivosti. Grupa skinheda napala je u subotu uveče u Nišu učesnike Mirovnog karavana. U dva incidenta povređeno je više osoba, uključujući jednog napadača.

Inicijativa mladih za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava, koja je organizator Mirovnog karavana u Srbiji, podseća da je nakon napada sedmoro učesnika Karavana zadržano u niškom SUP-u do pet sati ujutru, te da je policija najavila mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv njih.

Takođe, Inicijativa mladih navodi da su policijska saopštenja izdata posle incidenta bazirana na izjavama napadača.

"Saopštenja policije su zasnovane na izjavama napadača, tako da je ignorisana činjenica da su skinhedsi došli na žurku isključivo sa namerom da verbalno i fizički napadnu učesnike i posetioce Mirovnog karavana zbog njihove verske i nacionalne pripadnosti, kao i političkog opredeljenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta, podseća se da su napadači, koje je policija identifikovala kao lokalne skinhedse, nosili jasna obeležja tog pokreta, uključujući i "jasno vidljive kukaste krstove".

Žurke, ulične akcije i kulturni događaji u Nišu održani 11. i 12. maja 2007. deo su Mirovnog karavana koji putuje kroz zemlje bivše Jugoslavije i koji okuplja mlade iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.