Kratak pregled oglašavanja u Srbiji: Od štampe do SMS poruke

Izvor: NisCafe.com, 27.Jul.2020, 14:39

Kratak pregled oglašavanja u Srbiji: Od štampe do SMS poruke

Još od pojave robno-novčane razmene, prodavci su se trudili da promovišu svoje proizvode jer su shvatili koliko je važno reći po koju lepu reč o onome što prodaju i koliko je to zapravo ključno kod privlačenja kupaca.
Promocija i oglašavanje napredovali su iz decenije u deceniju, pa tako danas imamo različite servise na kojima može da se oglasi prodaja robe i usluga. Među njima su klasični štampani oglasnici, TV oglašavanje i internet oglasnici od kojih su sve popularniji SMS >> Pročitaj celu vest na sajtu NisCafe.com << oglasi.
Kada su u pitanju mali oglasi, Niš je jedan od gradova sa najviše oglašivača u Srbiji, bilo da je reč o prodaji robe ili pružanju građevinskih, zdravstvenih, usluga čuvanja dece i starih i slično.
Kada je počelo oglašavanje u Srbiji Ugledajući se na zapadnu štampu, srpski mediji su ubrzo shvatili kakvu vrednost ima izdavanje prostora u novinama, pa su tako i oni počeli da objavljuju reklame. Može se reći da je prvi pravi, komercijalni oglas u Srbiji objavljen 9. marta 1834. godine, u desetom broju lista “Novine Srbske”. U ovom oglasu navodi se da u Beogradu, kod Gligorija Vozarovića, knjigovesca i knjigoprodavca, može da se dobije Nemačka gramatika po ceni od četiri cvanciga.
Prvi mali oglasi u Srbiji bili su isključivo tekstualni, da bi se kasnije došlo do zaključka da različite zanimljive ilustracije mogu da privuku više pažnje čitalaca, pa se može reći da su oglašivači ubrzo počeli da se takmiče ko će imati zanimljiviju ilustraciju i duhovitiji slogan.
Prednosti oglašavanja na internetu Pre pojave interneta nije bilo drugog načina oglašavanja do onog u štampi, radiju, na televiziji ili putem letaka koji su se delili po ulici ili ubacivali u poštanske sandučiće. Iako je takav vid oglašavanja i dan danas široko rasprostranjen kako kod nas, tako i u svetu, veliku važnost igra oglašavanje na internetu bez čega je danas praktično nemoguće ozbiljnije se baviti nekim poslom. Oglašavanje na internetu igra posebno veliku ulogu kada je u pitanju prodaja polovnih predmeta jer građani putem malih oglasa mogu veoma povoljno da se oglase, bez većih troškova.
Oglašavanje SMS porukama Danas na internetu možemo naći bezbroj mogućnosti za oglašavanje i sve je više sajtova na kojima možete da oglasite prodaju robe i pružanje usluga. Jedan od sve popularnijih načina je postavljanje oglasa slanjem SMS poruke na sajtu smsoglasi.rs. Kako to funkcioniše? Zapravo, sistem je veoma jednostavan i funkcioniše tako što ukucate OGL i tekst oglasa, mesto iz kog šaljete i isključivo broj telefona sa kog šaljete. Cena ovakvog postavljanja malog oglasa je 55 dinara plus cena obične SMS poruke.
Za razliku od svih ostalih sajtova za oglašavanje, SMS oglašavanje na sajtu smsoglasi.rs ne zahteva registraciju, niti ostavljanje ličnih podataka. Potreban je samo broj telefona koji biste i inače postavili, kako bi potencijalni kupci mogli da dođu do vas.

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.