Koliko košta besplatno obrazovanje?

Izvor: RadioCity.rs, 01.Sep.2020, 00:15

Koliko košta besplatno obrazovanje?

Spisak stvari neophodnih za školu iz dana u dan raste. Od udžbenika, rančeva, sveski, olovki, pernica, bojica do odeće i obuće. I spisak tako ide u nedogled. O manjim detaljima da i ne govorimo.
Recimo, prosečna plata u Srbiji iznosi oko 41000, a za opremanje jednog deteta je prosek 30.000. Možete li onda zamisliti koliko košta opremanje dvoje, troje, četvoro dece? I koliko se meseci unapred bi roditelji trebalo da počnu sa pripremama kako bi deci obezbedili sve neophodne stvari?
>> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << />
Komplet knjiga košta od 6000 do 17000, što zavisi od razreda i izdavača.  Oni koji to mogu da priušte, odlučuju se za komplet novih udžbenika, dok oni, koji pak nisu u mogućnosti, biraju sebi pristupačnije solucije - polovne knjige, ukoliko je gradivo isto kao prethodne godine ili otplatu na rate u školi.
Opremiti ranac neophodnim priborom za jedan dan otprilike iznosi kao račun za struju za mesec dana.
“Samo za početak ću imati trošak oko 30000 dinara i to za knjige, sveske, ranac, opremu za fizičko, likovno, odeću i obuću, ono što bude falilo, dodavaću kasnije kad budem imala para” – rekla je Marija, samohrana majka dečaka.
Kada se sve informacije uzmu u obzir, besplatno školovanje je samo mit. Za prosečnu porodicu opremanje samo jednog deteta iziskuje celu platu na mesečnom nivou, što znači da se veliki broj porodica zadužuje kako bi to mogao da isprati.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.