Kod uboda krpelja lekari savetuju - ne vadite ga sami, bolje neka to uradi stručnjak

Izvor: JužneVesti.com, 11.Apr.2024, 12:52

Kod uboda krpelja lekari savetuju - ne vadite ga sami, bolje neka to uradi stručnjak

Sa prolećem i lepim vremenom, povećava se i rizik od uboda krpelja, jer ljudi češće borave u prirodi i jer ovih insekata ima više u ovo doba godine. Stručnjaci niškog Doma zdravlja savetuju, kada dođe do uboda - ne vaditi samostalno krpelja, već se javiti se lekaru u roku od 24 sata.
Iz Doma zdravlja Niš ističu da preko 50% krpelja, koji se zakače za kožu čoveka, prenose infekcije koje imaju blage simptome koji se mogu lečiti u kućnim uslovima, ali i teške infekcije koje zahtevaju hospitalizaciju.
Kažu da je važno javiti se lekaru u prva 24 sata kada dođe do ujeda krpelja i da ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva, poput alkohola ili benzina, na mesto uboda.
Ne treba pokušavati...

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.