Izvor: B92, 28.Avg.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko stoji iza privatizacija "Ukrasa"

Niš -- Radnici niškog preduzeća "Ukras" tvrde da su u drugoj privatizaciji to preduzeće kupili isti vlasnici kao i prvi put, kada je privatizacija poništena.

Posle druge privatizacije ovo preduzeće ima petoro zaposlenih, od čega na posao dolazi samo dvoje. Oni tvrde da su, nakon raskida kupoprodajnog ugovora, preduzeće ponovo kupili isti ljudi, ali pod drugim firmama, to jest da iza kupovine ponovo stoji Slaviša Purić, koji je zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre dva meseca.

Direktorka ovog preduzeća, koja je na godišnjem odmoru već 40 dana, demantuje sve navode svojih radnika.

Slavica Stanković i Miodrag Lazić jedini su radnici "Ukrasa” koji dolaze na posao. Oni tvrde da je posle raskida kupoprodajnog ugovora 3. novembra 2008. godine, nakon skoro pola godine, preduzeće ponovo kupio Slaviša Purić, preko firmi "Jugozanpromet” i ”Simpl doo”.

U prvoj privatizaciji 2006. godine "Ukras” je kupio Radomir Jokić direktor "Inter eksporta”, čiji je vlasnik takođe bio Purić.

Radnici tvrde da se od privatizacije "Ukras” nije bavio svojom delatnošću i da je motiv kupovine verovatno atraktivna parcela od 1,6 hektara na Zvezdari na adresi Astronomska 8A.

Miodrag Lazić koji je do druge privatizacije obavljajo posao direktora kaže da nije dobio validne papire kada su novi-stari vlasnici došli da preuzmu firmu.

"Ukras” postoji više od 60 godina i nekada je imao oko 600 radnika. Pre privatizacije bilo je zaposleno preko 20 radnika koji su uglavnom otpušteni.

Lazić i Stankovićeva kažu da platu ne primaju već godinu dana, nemaju povezan radni staž niti overene zdravstvene knjižice.

U međuvremenu su brojne inspekcije kontrolisale firmu, ali niko do sada nije reagovao. Oni kažu da i direktorka ovog preduzeća već duže ne dolazi na posao.

Direktorka Nada Savić kaže da ovi navodi radnika nisu tačni i da je ona na godišnjem odmoru od 19. jula.

Prema njenim rečima, svim radnicima su isplaćene plate, osim onima koji su tužili preduzeće.

Direktorka kaže da iza ove privatizacije ne stoje isti ljudi i da ne zna ko su pravi vlasnici, kao i da će to saznati kada 1. septembra preuzme dužnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.