Katastar: Imovinsko-pravni problemi EI Niš posledica decenijskog nemara, ne nas

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2024, 10:39

Katastar: Imovinsko-pravni problemi EI Niš posledica decenijskog nemara, ne nas

Decenijski nemar i upravljenje imovinom u nekadašnjoj Elektronskoj industriji Niš razlozi su imovinsko-pravnih problema preduzetnika koji posluju u krugu fabrike, a ne rad Katastra, zaključili su iz ove ustanove. Oni su i upitali zbog čega na sastanku koji su predstavnici Grada Niša organizovali sa preduzetnicima nisu pozvani njihovi predstavnici i poručuli da time cilj nije bio da se problemi reše. Nude pomoć i podršku, ali kada se usaglase oko vlasništva nad nepokretnostima. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Republički geodetski zavod je i institucija na koju su se najviše žalili preduzenici koji posluju u krugu nekadašnje Elektronske industrije na sastanku sa čelnicima Grada. Ćutanje administracije, problem oko upisivanja u Katastar, predmeti koji stoje "u fiokama" mesecima i godinama, čak i korupcija, neki su od problema koji su se čuli od preduzetnika na račun Katastra, na sastanku koji su juče organizovali predstavnici Grada Niša.

Iz Republičkog geodetskog zavoda ističu da su problemi sa kojima su suočeni ozbiljni i da zahtevaju hitnu pažnju, a da je rešavanje imovinsko-pravnih problema složen proces u koji moraju biti uključeni svi.

Decenijski nemar i upravljanje imovinom u EI Nišu rezultirali su stanjem koje ne samo da odražava haos vidljiv u javnim izjavama i u pomenutom saopštenju, već i u samom katastru što je i logično, potvrđujući da su problemi sa kojima se suočavamo ozbiljni i zahtevaju hitnu pažnju. Rešavanje imovinsko-pravnih problema je složen proces koji zahteva koordinaciju između raznih državnih organa, lokalne samouprave, i privrednika - svih sem Katastra - navode.

Katastar je spreman, kako tvrde, da nakon rešavanja međusobnih odnosa i usaglašavanja oko vlasništva nad nepokretnostima te odnose registruje u skladu sa zakonskim rokovima.

Bitno je naglasiti da bilo kakav pokušaj uticanja na rad Katastra izvan zakonskih okvira ugrožava pravnu sigurnost građana i podriva poverenje u institucije, što Republički geodetski zavod neće dopustiti. Izražavamo iznenađenje i razočaranje što predstavnici Republičkog geodetskog zavoda nisu bili pozvani na sastanak gde su naš rad i pitanja kojima se bavimo prikazani kao glavni krivci. To dodatno potvrđuje da je cilj skupa bio usmeren na postizanje drugačijih interesa, a ne na rešavanju stvarnih problema - navode iz Republičkog geodetskog zavoda - saopštili su.

Zaključili su da sve relavantne strane svoja pravi i interese ostvare kroz zakonske okvire, a da su spremni da im pruže potrebnu podršku, garantujući pravnu sigurnost i transparentnost u svakom koraku, kao i to da su uvereni da zajedničkim naporima mogu prevazići postojeće prepreke i doprineti stabolnosti i razvoju lokalne zajednice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.