Kasni istraga o logorima

Izvor: Medijski istraživački centar, 12.Nov.2012, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasni istraga o logorima

Ni četiri godine od podnete krivične prijave i dve godine nakon ekshumacije na niškom groblju,  Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu nije pokrenulo postupak protiv odgovornih za postojanje logora za hrvatske građane u Srbiji.
Piše Zoran Kosanović
Istragu u vezi sa zarobljavljanjem Hrvata u logorima u Srbiji od kojih je onaj u Nišu bio jedan od većih, sprovelo je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku.
Županijsko državno tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića pred Županijskim sudom u Osijeku i ta je optužnica pravosnažna. Hoće li Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije pokretati postupak protiv ovih osoba pitanje je za to Tužilaštvo„, navodi se u pismu Vlade Hrvatske, Medijskom istraživačkom centru iz Niša.
Medijski istraživački centar prvi je u Srbiji pisao o postojanju logora za Hrvate u Nišu. Istraživanje o tome možete pročitati ovde.
Da li će i kada srpsko tužilaštvo učiniti nešto povodom krivične prijave iz Hrvatske nije bilo mnoguće saznati jer u srpskom tužilaštvu nisu odgovorili na zahtev MICa.
A kako je nakon podnete krivične prijave iz Hrvatske srpsko tužilaštvo reagovalo vidi se i iz odgovora MUPa Srbije Medijskom istrživačkom centru.
Nakon što je krivična prijava podneta, tužilaštvo je od MUPa Srbije zatražilo prikupljanje potrebnih obaveštenja u vezi sa prijavom.
Radi identifikacije lica i prikupljanje dokumentacije koja se odnosi na navode iz krivične prijave policijski službencii stupili su u kontakt sa Vojnobezbednosnom agencijom jer se u navedenoj krivičnoj prijavi kao izvršioci krivičnih dela navode lica koja su u to vreme imala status vojnih lica„, navodi se u odgovoru MUPa Srbije Medijskom istraživačkom centru.
Pošto su kontaktirali VBA, pripadnici Službe za ratne zločine MUPa Srbije ustanovili su da je VBA postupala po identičnom zahtevu Tužilaštva za ratne zločine i nakon prikupljene dokumentacije dostavila izveštaj tužilaštvu.
„Služba za ratne zločine je o ovome obavestila Tužilaštvo i zatražila instrukcije za dalje postupanje koje do sada nisu dostavljene„, naveo je MUP.
Pre nego je sve prebačeno pravosuđu, izvršena je ekshumacija neidentifikovanih posmrtnih ostataka na području Republike Srbije.
„Pronađeni su i preuzeti posmrtni ostaci 99 nestalih osoba iz Republike Hrvatske koje su bile sahranjene u Srbiji, od kojih je dio nedvosmisleno bio u logorima u Srbiji. Obzirom da Republika Hrvatska još uvijek traga za 974 osobe koje su nestale i nasilno odvedene 1991./92. godine, zasigurno će određeni broj slučajeva biti pronađen i na području Republike Srbije, gdje je proces ekshumacija još uvijek aktualan“, navela je Vlada Hrvatske.
Kpz Niš

U Nišu su, u vojno-istražnom zatvoru i u kazneno popravnom domu u Nišu, držani zarobljenici iz Republike Hrvatske, najvećim delom iz Vukovara ali i drugih mesta u Hrvatskom Podunavlju. Deo zarobljenika, iz Vukovara je odveden u logor u Nišu, dok je deo u Niš doveden nakon zatvaranja logora Stajićevo i Begejci.
 Kroz mehanizam razmene, oslobođeno je njih 447. Povereništvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale zatražilo je da se istraži područje Niša.
„Dosadašnji rezultati su vrlo skromni: u Nišu je 2010. godine sprovedena ekshumacija 10 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, od kojih je (do sada) potvrđen identitet samo jedne osobe – Petra Mesića. Nepuna tri meseca nakon ekshumacije posmrtnih ostataka u Nišu, metodom analize DNA (koja je provedena u DNA laboratorijima u Republici Hrvatskoj), nesporno je potvrđeno  kako posmrtni ostaci jedne od osoba ekshumiranih u Nišu pripadaju Petru Mesiću. Odmah potom (oktobar 2010), na zahtev Republike Hrvatske, posmrtni ostaci su isporučeni, konačno identificirani i sahranjeni od strane porodice“, navela je Vlada Hrvatske.
Udruženje pravnika Vukovar 1991. koje je i pokrenulo čitav postupak podnošenjem krivične prijave godinama je apelovalo na vlasti u Srbiji da okončaju istragu i započnu postupak pred sudom protiv osumnjičenih.
Zoran Šangut

Poslednji apel upućen je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću od koga je zatraženo da pomogne u čitavom postupku i učini ono što njegov prethodnik Boris Tadić, uprkos uspostavljanju dobre saradnje s hrvatskim državnicima, nije učinio.
Hrvatsko državno tužilaštvo je prošle godine ustupilo kolegama u Beogradu optužnicu protiv bivšeg generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, a prema toj optužnici, u logorima je ubijeno 19 zarobljenika dok je veći broj teško povređen.
U istrazi protiv Vasiljevića i Živanovića ispitano je više od 250 svedoka, od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane učestvovale u pregovorima i u razmeni.
Ako vaša javnost ne veruje nama Hrvatima, očekujem da će verovati svim onim građanima druge nacionalnosti koji su bili zarobljeni, pre svega Srbima, jer su i oni iz Vukovara odvedeni u srbijanske logore u kojima su zlostavljani„, kaže predsednik Udruženja pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut.
Ovaj tekst je rezultat projekta „Produkcija istraživačkih priča“ , koji Medijski istraživački centar radi uz pomoć „FONDACIJE ZA OTVORENO DRUŠTVO“.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.