Kako su ozloglašena novinarka, učesnica rijalitija i referent u građevinskoj firmi došli na čelo javnog servisa?

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su ozloglašena novinarka, učesnica rijalitija i referent u građevinskoj firmi došli na čelo javnog servisa?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traže od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da javno saopšti kriterijume na osnovu kojih su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa.

NUNS i NDNV navode da se među izabranima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da te funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

- Tražimo od članova Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << REM-a da saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrđenim kompetencijama birali osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti - navode novinarska udruženja.

Pitaju kako je moguće da se u Upravnom odboru RTS-a našla Ljiljana Đurđevac koja je "jedna od zloglasnih novinarki" iz perioda Miloševićevog režima i pritom i stalno zaposlena u REM-u. - U najmanju ruku je neetično da REM u upravni odbor javnog servisa izabere svoju uposlenicu - ocenjuje se u saopštenju.

Postavlja se i pitanje koje su preporuke da politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postane jedan od upravitelja RTS-a "ukoliko to nije upravo bliskost sa vlašću".

- Šta je to preporučilo estradnu umetnicu i učesnicu u rijaliti-programima Zoricu Šujicu da postane članica UO RTS? Kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postane članica UO RTS? Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u građevinskoj firmi? - pitaju NUNS i NDNV.

Dodaje se da javnost mora da bude obaveštena o biografijama svih izabranih članova, njihovim kompetencijama, kao i sa obrazloženjem REM-ovih odluka, da bi mogla da shvati zašto su oni proglašeni prikladnijim nego mnogi ugledni kandidati za upravne odbore javnih medijskih servisa koji nisu izabrani.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.