Kako su izgledali verski protesti u Nišu iz 1937. godine prikazuje izložba u Istorijskom arhivu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2021, 11:11

Kako su izgledali verski protesti u Nišu iz 1937. godine prikazuje izložba u Istorijskom arhivu

Predmeti, dokumenta, štampa i fotografije o događajima iz 1937. godine u Nišu nakon ratifikacije ugovora između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije koji je doveo do protesta sveštenstva, građana i Sinoda Srpske pravoslavne crkve na jugu zemlje, moći će građani da vide na izložbi u holu Istorijskog arhiva Niš.

"Konkordatska kriza u Nišu 1937. godine" - naziv je izložbe čiji su autori Dušan Andrejević, istoričar i arhivista u Istorijskom arhivu i protođakon Dalibor >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Midić, arhivist Pravoslavne Eparhije niške.

Konkordatska kriza iz 1937. godine, prouzrokovala je jedan od najvećih verskih i političkih potresa u Kraljevini Jugoslaviji. Iako se o ovoj temi dosta pisalo, većina autora davala je svoj sud o centralnim događajima u Beogradu. U znaku protesta protiv konkordata na ulice Niša izašlo je preko 20.000 ljudi i 300 sveštenika, na čelu sa Svetim Sinodom - kažu organizatori izložbe.

Dokumenta i fotografije iz tog vremena koje će moći da se vide na izložbi, objašnjavaju organizatori, do sada nisu prikazivani javnosti i bili su manje poznati naučnoj zajednici.

Svečano otvaranje je u ponedeljak, 29. novembra 2021. godine, od 13 sati u holu Istorijskog arhiva Niš.

Izložbu organizuju Eparhija niška i niški Istorijski arhiv, a podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.