Kako se najbolje pripremiti za dolazak šteneta u vašu kuću?

Izvor: NisCafe.com, 08.Feb.2022, 15:29

Kako se najbolje pripremiti za dolazak šteneta u vašu kuću?

Planirate li da kupite ili udomite novog ljubimca? Uzbuđeni ste i jedva čekate njegov dolazak ali i zabrinuti kako će proći period navikavanja na novi dom. Ovaj period je istovremeno i najlepši i najstresniji period za vas i vašeg psa.
Dok željno isčekujete dolazak novog člana porodice, razmišljate šta je sve neophodno da uradite kako bi štene imalo sve što mu je neophodno i kako bi bilo srećno i bezbedno u novom domu. Ukoliko vam je potrebna pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu NisCafe.com << da se pripremite za budući period, u nastavku teksta pročitajte na šta sve treba da obratite pažnju.
#1 Odaberite ime koje će savršeno pristajati vašem ljubimcu Nakon što se odabrali rasu, sledeća nedoumica je kako odabrati ime za psa.  S obzirom da su opcije brojne, niste sigurni koji izbor je najbolji. Ovo možete odlučiti na nekoliko načina.
Prilikom odabira imena treba imati u vidu rasu i veličinu psa, kako bi se najbolje uklopilo uz njihov temperament.  Postoje određena imena koja su popularna i moderna, pa zato često možemo videti zlatnog retrivera po imenu Badi, čivavu Koko ili dobermana Cezara.
Takođe vašeg ljubimca možete nazvati po glumcu iz omiljenog filma, liku iz omiljenog romana, nekoj istorijskoj ličnosti ili možda prosto imate ime koje vam se oduvek sviđalo.  Svakako, opcija je pregršt.
Ono što bi trebalo da imate u vidu je da treba izbegavati imena koja podsećaju na neku komandu jer ona mogu biti zbunjujuća za psa.
#2 Pripremite kutak koji će pripasti vašem psu Svaki pas zahteva lični prostor u kom će se osećati sigurno i spokojno. Odredite deo vašeg stana koji će pripasti njemu i u kom će na početku provoditi najviše vremena. Obezbedite mu krevet, dve činije za hranu i vodu, pelene i igračke. Kada im jednom nađete mesto, ne bi trebalo da ih pomerate.
Prilikom odabira kutka, imajte na umu da mesto ne treba biti previše bučno, i da ne bi trebalo biti previše ljudi, da se štene ne bi uplašilo i da bi se što pre naviklo na novi dom.
#3 Osigurajte vaš stan pre dolaska psa Štenci vole da grickaju stvari iz više razloga. Prvo, na taj način istražuju svoju okolinu i drugo, svrbe ih desni zbog rasta zubića. Zbog toga morate obezbediti sva mesta na kojima pas provodi vreme. Posebnu paznju obratite na mesta gde pas može doći u kontakt sa strujom – kablove i utičnice.
Takođe, biljke treba pomeriti na neko uzvišeno mesto, jer su određene vrste biljaka otrovne za životinje.  Sa obzirom da vole grickati i tepihe, nameštaj, papuče, savetujemo vam da u početku ne ostavljate vašeg ljubimca bez nadzora ukoliko je to moguće.
#4 Pravilno socijalizujte vašeg psa Proces socijalizacije psa počinje od prvog dana kada pas dođe kod vas. Štene ne bi trebalo uzimati pre nego što napuni 2 meseca, jer to vreme provodi sa majkom, braćom i sestrama. Idealno vreme za uzimanje je kad napuni 3 meseca, jer pas do tog perioda primi sve neophodne vakcine i nema potrebe za karantinom, pa ga odmah možete izvoditi u šetnje.
Od prvog dana ga treba učiti kućnom redu, da bi lakše usvojilo pravila. Time ćete izbeći problematično ponašanje kao što su uništavanje stvari po kući, lajanje i neposlušnost. Takođe, treba što vise da bude okružen drugim životinjama i nepoznatim ljudima, kako bi se navikao na njih. Ukoliko sve ovo uradite, imaćete drustvenog i poslušnog psa, a ne anksioznog i agresivnog.
#5 Odaberite pravog veterinara za vašeg ljubimca Prilikom odabira veterinara, treba biti pažljiv. Veoma je bitno da zdravlje vašeg psa bude u dobrim rukama. To je osoba kod koje ćete ići svaki put kada je vaš pas bolestan, treba da primi vakcinu ili vam jednostavno treba savet za najbolju brigu o njemu.
Dok je štene malo odlazak kod veterinara je redovna aktivnost, dok odrasli psi idu po potrebi ili na redovne preglede.
#6 Pravilna ishrana je pola zdravlja Što se tiče ishrane šteneta, treba se posavetovati sa odgajivačnicom ili veterinarom koja je hrana najprikladnija za njega, u zavisnosti od rase i uzrasta. Pored industrijske hrane, postoji opcija da sami spremate hranu psu, ali se takođe trebate raspitati koju vrstu hrane sme da jede i u kojoj količini.
Pored hrane, možete mu uvesti i suplemente koji se daju kao dodatak obroku, kako bi se vaš pas pravilno razvio i bio zdrav.
Nadamo se da smo vam ovim kratkim savetima olakšali pripremu za dolazak vašeg novog najboljeg četvoronogog prijatelja. Iako na prvi pogled zastrašujuće, ovo iskustvo je jedinstveno. I zapamtite, iako je velika odgovornost i obaveza, sigurni smo da ljubav koju ćete dobiti zauzvrat nema cenu.
The post Kako se najbolje pripremiti za dolazak šteneta u vašu kuću? first appeared on NisCafe.

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.