Kako provesti vikend u Beogradu – šta videti i probati

Izvor: NisCafe.com, 04.Avg.2020, 09:45

Kako provesti vikend u Beogradu – šta videti i probati

Planirate da odete na vikend u Beograd?
On oduvek važi za balkansku prestonicu zabave, dobrog provoda, ali i kulture i mnoštva kulturnih dešavanja. Istovremeno, Beograd je i jedan od najvećih gradova Balkana i nemoguće je upoznati se sa svim što on nudi za tako kratak vremenski period.
Pa, kako onda iskoristiti vikend u Beogradu što kvalitetnije?
Odgovor je jednostavan, a najviše zavisi od motiva zbog kog ste i odlučili da ga posetite. >> Pročitaj celu vest na sajtu NisCafe.com << Ukoliko se u Beograd upućujete sa prijateljicom i planirate da se u njemu zabavite – Beograd će vam ponuditi puno različitih zabavnih sadržaja sa kojih ćete odneti najlepša sećanja.
Ukoliko se, s druge strane, u prestonicu Srbije na vikend upućujete da upoznate njene znamenitosti ili na romantični vikend sa partnerom – preporuke za to kako provesti vikend biće nešto drugačije. Nekoliko predloga za obilazak Beograda čeka vas u nastavku teksta, pa krenite da pakujete kofer – čak i za vikend: veša, odeće i čarapa za žene nikad dosta u putnoj torbi!
Obiđite centar  – upoznajte najlepši deo Beograda Za početak savetujemo da iskusite osnovni turistički doživljaj Beograda. Pošto vikend nije dovoljan da Beograd i sve njegove znamenitosti i atrakcije upoznate sasvim temeljno – skoncentrišite se na centar, ali zaista ga obiđite “uzduž i popreko”.
Počnite od Tašmajdana, po mnogima najlepšeg parka prestonice, pa nastavite pravo ka Terazijama. Usput ćete videti i Narodnu skupštinu, kao i Stari dvor. Nastavite od Terazija i prelepog hotela Moskva ka glavnoj ulici – Kneza Mihaila i prepešačite je do kraja. Dovešće vas do Beogradske tvrđave, odnosno Kalemegdana.
Ukoliko imate vremena svratite i do Beo Zoo vrta – smešten je u sam sklop Kalemegdana. Za lagano pešačenje i zastajanje od Terazija do Kalemegdana ne treba vam više od 2 sata. Bez zastajanja, laganim hodom, neće vam biti potrebno ni sat vremena.
Ipak, preporučujemo da izdvojite vreme, zastanete kraj svake važne tačke i potrudite se da bar običnom Google pretragom istovremeno saznate nešto o njoj. Ovaj deo grada i dugu i burnu istoriju, kao i zavidno kulutrološko nasleđe. Nećete se pokajati zbog izdvojenog vremena!
Doživite boemski duh Beograda Bila bi šteta napustiti Beograd, a ne doživeti autentičnu boemsku prirodu ovog grada. Sigurno ste već čuli da nema stvari koje Beorađanke i Beograđani više preferiraju od beskrajno dugih sedeljki i razgovora u kafanama?
Dobro ste obavešteni.
Kafana je od svog postanka do danas, u Beogradu bila i ostala mesto od neizmernog kulturološkog značaja. U beogradskim kafanama stvarane su najlepše pesme srpske lirike, u njima su inspiraciju nalazili najveći umetnici iz istorije Srbije,  sklapani su i politički dogovori, a oduvek se u kafani i razgovaralo, veselilo i tugovalo, jednom rečju – živelo.
Ukoliko želite da upoznate samu dušu Beograda i njegovih stanovnika, upravo prava srpska kafana, pravo je mesto za to! Posetite čuvenu Skadarliju ili popularni boemski trougao: kafanu Grmeč, Šumatovac i Pod lipom. Najstarija kafana, Znak pitanja, kao i kafane Kalenić i Orašac, takođe vam mogu dočarati puls srca grada Beograda i njegovih stanovnika. Naručite tradicionalno jelo i uživajte u gastronomiji i hedonizmu na beogradski način.

Otkrijte Zemun – oboriće vas s nogu Momo Kapor, čuveni srpski slikar, novinar i književnik, ostao je upamćen kao jedan od najvećih obožavalaca Beograda. Da li ste znali da je rekao da je: “Beograd najbolje mesto da se sačeka autobus za Zemun”?
Zemun je beogradsko gradsko naselje, koje se po arhitekturi i kulturnom nasleđu sasvim razlikuje u odnosu na ostatak prestonice, jer je imao i nešto drugačiju istoriju od ostatka Beograda. Preporučujemo da obavezno odvojite vreme na upoznavanje Zemuna. Obiđite Glavnu ulicu, a iz nje produžite ka Zemunskom keju.
Sedite u neki od čuvenih restorana uz reku i uživajte u ribi spremljenoj na majstorski način, ali i prelepom pogledu na Dunav, drugu najveću reku Evrope. Posle ručka, produžite kejom na levo, a zatim se stepenicama popnite do Gardoša. Nećete zažaliti zbog ovog divnog “izleta”.
Ukoliko ste zainteresovane i za šoping – Beograd je pun tržnih centara koji će odgovoriti na svaku vašu kupoholičarsku želju. Ako ste u potrazi za dobrim, noćnim provodom – tu su čuveni beogradski splavovi, koji pružaju savršen ambijent i atmosferu za najbolji noćni provod.
Kao što vidite – sigurno ćete želeti da ostanete još koji dan, ali i vikend je sasvim dovoljan da istinski upoznate, barem ono najbolje od Beograda. Lepo se provedite! 

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.