Kako je Gradska uprava odugovlačila dva meseca pa sakrila sva odsustva na dan Vučićevog mitinga

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2023, 09:16

Kako je Gradska uprava odugovlačila dva meseca pa sakrila sva odsustva na dan Vučićevog mitinga

Prazne kancelarije zaposlenih u gradskim upravama Niša bile su očekivane 26. maja, ne i opravdane, a nadležni kriju broj niških javnih službenika i funkcionera koji nisu bili na radnom mestu na dan mitinga naprednjaka i po kom osnovu. Iako to nije ni bilo pitanje, u obrazloženju u kome odbijaju da dostave te podatke pravdaju se time da je tog dana održan "državni (politički) Skup nade" u Beogradu na koji su "na vreme", pred Vučićevo obraćanje, mogli da stignu i oni koji su radno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vreme proveli na poslu.

Na dan "kontramitinga" naprednjaka, kao što je i bilo očekivano, kancelarije gradskih uprava koje su u zgradi u Nikole Pašića jesu bile prazne, a novinari su u njima, u radno vreme, zatekli samo po jednog dežurnog službenika. Ponovo u radno vreme kancelarije gradskih uprava bile su prazne zbog mitinga; ilustracija; foto: JV/J. A.

U gradskim upravama Niša rade brojni gradski funkcioneri kao "postavljena lica", koji jesu i politički obojeni naprednjačkim bojama i to ne kriju, a koji jesu viđeni u radno vreme na više lokacija na kojima su se okupljali. Među njima je i Sotirovski, ali nije poznato kako je opravdala svoje odsustvo sa posla.

Bilo je i zaposlenih službenika koji su zbog radnog mesta "morali" na još jedan Vučićev miting. Spisak svih njihovih odsustva i po kom osnovu nisu radili baš tog petka - bio je predmet zvaničnog zahteva novinarke Južnih vesti upućen Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja, koja je za to nadležna, poslat još 2. juna.

Kako je gradonačelnica pravdala svoje odstustvo sa posla na dan "kontramitinga"? foto: JV Ali su nedelju dana pre isteka roka iz Gradske uprave tražili da pitanja budu preciznija, a potom su 22. juna odgovorili da im je zakonski rok od 15 dana kratak za dostavljanje tih informacija jer je zahtev "obiman" i potrebno je vreme za angažovanje radnika. Čekali su i da taj rok istekne, da bi 25. jula odlučili da odbiju da dostave tražene podatke.

ODBIJA SE zahtev Jovane Stojanović iz Niša za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja od 15.06.2023. godine kao neosnovan - odgovor da je zahtev odbijen.

Neosnovanim smatraju informacije o tome koliko javnih službenika i funkcionera, čije plate finansiraju svi građani, nije bilo na radnom mestu baš na dan Skupa nade održanom u Beogradu, ali jesu dali svoja opravdanja. Upravo se na miting i pozivaju, iako u traženim informacijama on nije pomenut.

Dužnost prvostepenog organa je da utvrdi činjenice i okolnosti za postupanje po podnetom zahtevu. Dana 26. maja 2023. godine u Beogradu, sa početkom u 19.00 sati, održan je državni (politički) skup "Srbija nade" i to je opštepoznata činjenica koja se ne dokazuje - pišu u odgovoru.

Iz gradske uprave odbili da dostave podatke o odsustvu; foto: Grad Niš I pre tog skupa, najavljenog kao "najveći u istoriji Srbije", bilo je svedočenja zaposlenih da se mnogi radnim mestom na kome nisu tog dana bili ucenjuju da idu, a tih dana je IKT u okviru Gradske uprave i ugašen, jer su radnici odlučili da ostanu na poslu.

Ali zbog odbijanja nadležnih da dostave informacije ostaće tajna koliko je iz svih gradskih uprava Niša i njihovim službama u koje spadaju i Kabinet gradonačelnice, Gradsko veće, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i Skupština grada bilo odsustva baš 26. maja i iz kojih razloga.

Kao obrazloženje da te podatke ne dostave novinarima i javnosti u odgovoru koji potpisuje bivši portparol gradonačelnice Dragan Vujičić, pozivaju se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i zaštitu podataka o ličnosti, ali i to što odsustvo sa posla ne znači i prisustvo mitingu.

Informacije o odsustvu sa rada treba da budu dostupne javnosti, kao i razlozi odsustva, osim ako su ti razlozi privatne prirode (bolovanje, porođaj, stupanje u brak, selidbe, teže bolesti člana uže porodice, smrti člana uže porodice i slično). Ukoliko bi službenik koristio godišnji odmor mogao bi (ili ne) da pristustvuje skupu u Beogradu, ali prvostepeni organ ne može da se bavi pretpostavkama da li je i koliko takvih službenika poimenice bilo (ili nije) na skupu u Beogradu - piše u zvaničnom odgovoru.

"Uvek uz Vučića", pa i u radno vreme; foto: JV Njihov stav je i da kada bi dostavili rešenja o odsustvu zaposlenih bez njihovog pristanka to bi ugrozilo pravo na privatnost i slična prava i onih koji su bili na poslu na dan mitinga i onih koji su odsustvovali. Objašnjenje je da su i jedni i drugi mogli da stignu na miting.

S druge strane, funkcioneri i lica na položaju su slobodni da izvršavaju svoje obaveze, pa i da prisustvuju državnim skupovima kakav je održan u Beogradu 26.maja 2023. godine. Do Beograda se može stići do 19.00 sati i ako se krene iz Niša po isteku radnog vremena u 15.30 sati, pa je irelevantan osnov njihovog odsustva ili gde su se nalazili u pogledu ukupnog broja odsutnih tog dana - zaključuju.

Na kraju je njihov zaključak i da bi takvi podaci, da su javno dostupni, uticali i na društvene podele među ljudima.

Dostavljanjem podataka za one koji su bili na godišnjem odmoru, koje se može u javnosti prikazivati ili za koje se može sumnjati kao prisustvo političkom skupu je grubo kršenje ličnih pravazaštićenih Ustavom: pravo na slobodu kretanja (član 39 Ustava), pravo na mirno okupljanje (član 54), pravo na udruživanje (čl.55), pravo na slobodu mišljenja i izražavanja (čl. 46) čime se ozbiljno povređuju merila demokratskog društva i podstiču društvene podele među ljudima - ističu u odgovoru.

Podsetimo, na dan "kontramitinga" naprednjaka, najmanje 782 radnika niških javnih preduzeća, ustanova i opština nije bilo na svojim radnim mestama iz različitih razloga, a najviše odsutnih bilo je u najvećim niškim preduzećima, Mediani i Vodovodu, a samo dvojica od 14 direktora su tog dana bili na poslu.

Naprednjaci su na miting do Beograda iz Niša išli i vanrednim vozom, koji su platili više od 730.000 dinara, kao i svojim tradicionalnim prevozom autobusima, ali Putevi Srbije kriju koliko je njih došlo sa juga i koliko je za njih naplaćena putarina.

Ceo odgovor kojim Gradska uprava odbija da dostavi tražene informacije možete pročitati u dokumentu ispod.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.