“Kako dohvatiti zvezde” - predavanje o loptastim munjama na PMF-u u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 20:59

“Kako dohvatiti zvezde” - predavanje o loptastim munjama na PMF-u u Nišu

“O loptastim i još nekim munjama ili koliko su stvarne, a koliko mit?” - predavanje je koje će Dragan Gajić održati u četvrtak, 1. juna, od 20 sati, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Predavanje je deo projekta “Kako dohvatiti zvezde”, kažu iz Astronomskog društva “Alfa”.

Zainteresovani će imati priliku da čuju nešto više o fenomenu loptastih munja, koje vekovima privlače pažnju ljudi. Biće prikazane karakteristike loptastih munja, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << brojne ilustracije i poznatije teorije.

Iako su loptaste munje razmatrane u hiljadama radova, brojnim monografijama i knjigama, iako postoje hiljade njenih očevidaca i brojni video i foto zapisi, do danas još uvek ne postoji adekvatna teorija koja bi ih objasnila - navode iz Astronomskog društva “Alfa”.

Dodaju da nema ni uspešnih eksperimenata u kojima se loptaste munje “proizvode” u laboratorijama. Na predavanju će biti reči i o najznačajnijim eksperimentalnim pokušajima.

Predavanje se održava u sklopu projekta “Kako dohvatiti zvezde”, koji podržavaju Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku niškog PMF-a.

Biće reči i o ne manje atraktivnim, retkim, ali, od loptaste munje bolje proučenim, električnim prirodnim fenomenima, kao što su vatra svetog Elma i crveni duhovi (vilenjaci), najavljuju organizatori.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.