Kada nevidljivi talenti dođu do izražaja

Izvor: RadioCity.rs, 22.Okt.2020, 11:17

Kada nevidljivi talenti dođu do izražaja

Ipak, ovo nije priča o onima koji odlaze. Ovo je priča o onima koji su ovde, a koji svojim talentom i umećem na svakom koraku obele obraz i zemlji i našem gradu.

Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Maljković iz Niša  osvojile su prvo mesto na regionalnom  takmičenju „Poslovni izazov“ i svojim izumom pokazale da vredi ulagati u znanje. One su uz pomoć svoje mentorke Marine Vasić, osmislile masku za telefon koja uz pomoć solarne energije puni bateriju telefona. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << />  ,,Tema je bila da naprave proizvod koji će da promeni navike potrošača i ujedno da očuva životnu sredinu i planetu.  One su došle na ideju da naprave ove maskice, jer punjači za mobilne telefone koriste električnu struju, a za proizvodnju struje se koristi ugalj koji šteti životnoj sredini. Tako da će ovaj proizvod da ima pozitivan efekat, objašnjava profesorka Vasić.
Osvojenim prvim mestom, ove tri devojke obezbedile su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu. Pobednici na nacionalnom nivou učestvovaće na „Poslovnom izazovu“ zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 
Vasić kaže da postoji velika zainteresovanost kod mladih za razvoj novih tehnologija, ali su oni uglavnom okrenuti ka aplikacijama, a manje ka proizvodu.
Iako učenice četvrtog razreda Pravno-poslovne škole, sa ne baš najboljim uslovima za pripreme,  uspele su da savladaju sve teškoće i predstave svoj izum u najboljem mogućem svetlu.  Naime, i sama  praksa u ovoj ali i drugim školama u Nišu ponekad nije adekvatna pa se dovijaju na razne načine. Uglavnom preko poznanstva iz privatnih firmi koje žele da ih prime na usavršavanje.

,,To ne bi trebalo da bude tako, ali ja moje učenike pitam da li znaju nekog iz privatne firme. Kada jedan ode, povede i nekoliko svojih drugara da bi mogli da se  što više usavršavaju i imaju praksu“ rekla je profesorka Marina Vasić koja ovom prilikom apeluje da u obrazovanje treba uložiti više.
Marina Vasić kaže da je jako važno ulagati u znanje jer tu leži moć i da često nismo svesni koliko stvari možemo da promenimo.  Ova škola  godinama unazad  šalje svoje učenike na takmičenja, odakle se vraćaju sa  osvojenim medaljama i nagradama.  Nadaju  se da će postati vidljiviji i da će druge institucije imati više sluha za njih, pa će učenici moći da imaju odgovarajuće prakse kako bi svoje znanje unapredili i bili još bolji.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.