„KALČA“ BEZ GREJANJA

Izvor: Kurir, 15.Dec.2010, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„KALČA“ BEZ GREJANJA

Zbog duga od 46 miliona dinara, ali i instalacije koja nikad nije prošla tehnički prijem, ohladili se lokali u najvećem niškom tržnom centru

NIŠ - Najvećem niškom tržno-poslovnom centru „Kalča" „isečeno" je grejanje.

Na ulazima u „Kalču" istaknuto je obaveštenje da je glavni razlog to što vlasnici lokala Gradskoj toplani duguju čak 46 miliona dinara!

U JP „Gradska toplana Niš„ kažu da su bili primorani na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << potez kako bi „zaštitili interese preduzeća".

- Menadžment je doneo odluku da TPC „Kalča" isključi sa sistema daljinskog grejanja i od 1. avgusta ne fakturišemo račune. Jedan od razloga su svakako ogromna dugovanja, procenat naplate bio je svega četiri odsto, ali drugi podjednako važan razlog jeste i to što same instalacije, koje služe za grejanje i za hlađenje, nikad nisu normalno funkcionisale - navodi Milena Pavlović, PR toplane, uz napomenu da je još odavno, u dva navrata, pokušano da se obavi tehnički prijem objekta, ali da zbog „stanja" instalacija to nije bilo moguće.

Da „Kalča", koja je useljena još početkom devedesetih godina prošlog veka, ni dan-danas nema upotrebnu dozvolu, ne negiraju ni u niškom „Građevinaru", koji je gradio „Kalču", a sada njegov „Građevinar servis" održava zgradu. Međutim, odbacuju mogućnost da su instalacije „problematične".

- „Kalča" se greje već 20 godina! Ja pozivam toplanu da, kao i u septembru ove godine, izvrši toplu probu, pa da vidimo da li će biti problema s grejanjem! To je isključeno na zahtev većine vlasnika lokala - kaže Ljubiša Ilić, v.d. direktora „Građevinara", i dodaje da se „na dobijanju upotrebne dozvole radi".

Vlasnici lokala izgleda nisu iznenađeni.

- Hladno jeste, pogotovo na prvom spratu! Ali skoro polovina vlasnika je još ranije tražila da bude isključeni sa daljinskog grejanja, jer ne želi da plaća ono što ne dobija. Do nas nije dolazilo ni 60 odsto toplotne energije koja je fakturisana! Još veći je problem u održavanju instalacija i objekta za koje je zadužen „Građevinar servis," i više od 190 vlasnika lokala već je podnelo tužbu za raskid ugovora s njima - kaže Miodrag Mitrović, predsednik Udruženja vlasnika lokala u TPC „Kalča".

U „Građevinaru", međutim, kažu da im većina vlasnika lokala, uz časne izuzetke, duguje za održavanje 74 miliona dinara.

- Neki nam duguju tri miliona dinara! Najveće dužnike smo utužili, a sa onima koji duguju manje od 100.000 pokušavamo da se dogovorimo - kaže Ilić.

Miodrag Stanković

Tužbe protiv dužnika

Iz Toplane najavljuju tužbe protiv svih dužnika, a kažu da ponovno uključenje grejanje u „Kalči" zavisi i od izmirenja duga, ali i od toga da li će „Građevinar servis" dovesti instalacije u takvo stanje da grejanje može da funkcioniše.

Tvrde da su isporučivali propisanu energiju do primarnog dela podstanice i da, zbog načina na koji je objekat projektovan i građen, nije moguće uključiti ili isključiti pojedine lokale, već ceo objekat.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.