Južne vesti saznaju: Na pašnjacima u Matejevcu investitor želi da gradi solarnu elektranu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Maj.2023, 18:09

"Južne vesti" saznaju: Na pašnjacima u Matejevcu investitor želi da gradi solarnu elektranu

Na pašnjacima u niškim selima Jasenovik i Matejevac, koje su odbornici nedavno oduzeli meštanima, postoji namera investitora da proizvodi i koristi energiju sunca, odnosno da izgradi solarnu elektranu - informacije su Ministarstva poljoprivrede koje su dostavili Južnim vestima. Zahtev za izdavanje informacija o lokaciji za matejevački Beli vrh stigao je i do Gradske uprave Niša, a novinari su došli do dokumenta u kome se vidi da elektranu na sunčevu energiju želi da gradi firma >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Heliosun iz Beograda, koja je prema podacima sa APR-a osnovana pre manje od 4 meseca.

Pašnjaci u ovim selima bez objašnjenja oduzeti su meštanima pre mesec dana, a do danas im niko od nadležnih nije objasnio šta će umesto njih ubuduće biti na ovim parcelama. To meštanima ni juče nije otkrila gradonačelnica Dragana Sotirovski, uz komentar da država "višnje neće da sadi sigurno, niti će ovce da čuva i kopa litijum, a još manje da skladišti nuklearni otpad".

Ali nije otkrila šta hoće, a kao prva dama grada morala je da zna ono što su Matejevčani i na protestima pitali - šta se planira na mestu pašnjaka.

Postoji pismo o namerama da se gradi solarna elektrana; foto: JV A postoji namera da se gradi solarna elektrana - odgovorili su novinarima Južnih vesti iz Ministarstva poljoprivrede, kojima je upućen Zahtev za informacijama sa tim pitanjima.

Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Niša za 2023. godinu katastarske parcele 102/1 KO Jasenovik i 73 KO Gornji Matejevac su označene kao "mogućnost davanja na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe". Za iste je dostavljeno pismo o namerama za korišćenje za proizvodnju energije korišćenjem obnovljivih izvora energije sunca izgradnjom, odnosno postavljanjem elektrana na sunčevu energiju sa pratećom infrastrukturom i opreme za proizvodnju električne energije korišćenjem sunčeve energije - odgovaraju iz Ministarstva.

Potvrdili su i da je za ove pašnjake u Matejevcu i Jasenoviku, odnosno pomenute katastarske parcele, pred Gradom Nišom u toku postupak kojim treba da se utvrdi ispunjenost uslova koji su propisani Uredbom o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

Objašnjavaju da je ta procedura neophodna, kako bi mogli da objave javni oglas za davanje na korišćenje predmetnih katastrarskih parcela u nepoljoprivredne svrhe, a ako ovi uslovi ne budu ispunjeni, zemljište će biti ponuđeno na javnom nadmetanju za poljoprivrednu proizvodnju.

Podnet Zahtev za informacije o lokaciji; foto: JV Da je ova procedura u toku novinari saznaju i iz Gradske uprave. Izvor Južnih vesti dostavio je dokument Zahteva za izdavanje informacija o lokaciji, ali samo za Beli Vrh u Gornjem Matejevcu.

Za izgradnju elektrane na sunčevu energiju sa pratećom infrastrukturom (objekti solarnih panela, nedostajući dalekovodi, drugi objekti u funkciji elektrane, rasveta i dr.) i opremom za proizvodnju električne energije korišćenjem sunčeve energije - piše u zahtevu.

Zahtev je podneo Igor Stojković, direktor firme Heliosun doo Beograd, a prema podacima sa APR-a ova firma je osnovana pre manje od 4 meseca - 3. februara 2023. godine.

Na Stojkovićev broj novinarki se javio čovek koji kaže da je njegov saradnik, ali da nije upućen u ovu njegovu nameru, a obećao je da će mu preneti i da će se naknadno javiti sa informacijama.

Da li je pismo o namerama da gradi solarnu elektranu podneo isti investitor, za sada nije poznato, ali iz odgovora Ministarstva zaključak je da Grad Niš jeste to pozitivno ocenio i da su za pašnjake u ovim niškim selima ispunjeni uslovi za davanje na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

Ako jedinica lokalne samouprave pozitivno oceni pismo o namerama i ako su ispunjeni svi uslovi za davanje na korišćenje za nepoljoprivredne svrhe, parcele koje se opredeljuju za tu namenu grupišu se u posebne jedinice javnog nadmetanja u Godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koje se opredeljuju za zakup sa napomenom - "mogućnost davanja na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe" - objašnjavaju iz Ministarstva.

Pojašnjavaju koje se sve odredbe Uredbe o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe primenjuju u ovom slučaju, a tu između ostalog navode da je propisano da se državno poljoprivredno zemljište može dati na korišćenje na period do 30 godina.

Predmetno zemljište se nudi u zakup, odnosno na korišćenje, isključivo na javnom nadmetanju koje se sprovodi digitalnim putem preko aplikacije Uprave za poljoprivredno zemljište u postupku koji je potpuno transparentan, jednostavan za ponuđače, bez mogućnosti bilo kakvih nezakonitih uticaja na sam tok postupka, a zakupac, odnosno korisnik zemljišta koje je predmet javnog nadmetanja je lice koje ponudi najveću cenu na javnom nadmetanju - dodaju.

A sve što bude prihod od zakupa, odnosno korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, isitču iz Ministarstva, odlazi u budžet Republike i gradsku kasu Niša, kako su ranije u svom opravdanju da se pašnjaci oduzmu objasnili i iz gradske vlasti.

Uprava za poljoprivredno zemljište napominje da će prosečna cena zakupa pašnjaka prve klase za agroekonomsku 2023/2024. u Gradu Nišu biti 2.629,41 din/ha na godišnjem nivou. Prosečna cena zakupa poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji u ovom trenutku je 23.420,81 din./ha. Za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u nepoljoprivredne svrhe početna godišnja visina naknade na javnom nadmetanju jednaka je petostrukom iznosu procečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, što odgovara iznosu od 117.104,08 din/ha na godišnjem nivou - takođe odgovaraju iz Ministarstva.

Podsetimo, organizatori protesta u Matejevcu su juče podneli tužbe protiv nadležnih, jer odluku o oduzimanju pašnjaka smatraju nezakonitom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.