Južna obilaznica oko Niša

Izvor: Politika, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna obilaznica oko Niša

Niš – Ovih dana odlučeno je da se na pravi i najefikasniji način razreše saobraćajni problemi u Nišu i oko njega, na raskrsnici brojnih drumskih puteva, davno nazvanoj "balkanskim krstom". Izmenama generalnog plana stvorene su mogućnosti da se sagradi nova južna zaobilaznica oko Niša – magistralna deonica koja će spojiti na jednoj strani autoput Beograd–Niš–Skoplje–Atina i magistralu Niš–Prokuplje–Priština sa započetim autoputem Niš–Sofija–Istanbul i važnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćajnicom Niš – Timočka krajina. Glavni gradski arhitekta Niša Jovan Mandić za "Politiku" tim povodom pojašnjava:

– Kao i svi veliki gradovi u Srbiji i Evropi, poslednjih godina i Niš ima brojne probleme u saobraćaju, zbog čega se stalno traže najbolja i najadekvatnija rešenja kako da se centralna gradska zona rastereti svakodnevnih gužvi. Centar grada je prebukiran vozilima, česta su i dugotrajna zagušenja u saobraćaju, posebno u jutarnjim i popodnevnim satima, kada Nišlije odlaze na posao, ili se vraćaju kući.

Da je reč samo o gradskom saobraćaju, odavno je zaključeno, sve bi se lako moglo rešiti, ali pojedini delovi Niša opterećeni su i tranzitnim. Autobusi i druga motorna vozila tokom celog dana prolaze kroz Niš, jer svima koji iz Vranja, Leskovca, sa Kosmeta ili iz Prokuplja putuju prema Bugarskoj ili Timočkoj krajini najbliže je da prođu kroz naš grad i nastave putovanje ka istoku. Samo retki odlučuju da idu do Trupalskih šuma i tamošnje petlje na autoputu i da zaobiđu Niš.

Da bi se skratio put svim tranzitnim vozilima i putnicima, ali i od gužvi u saobraćaju rasteretio sam grad, planom je predviđena izgradnja primarne južne saobraćajnice, kojom će po obodu Niša, kako ističe Jovan Mandić, biti dobijena još jedna veza autoputeva Niš–Skoplje i Niš–Sofija, ali i izuzetno frekventnih magistralnih pravaca Niš–Priština i Niš – Timočka krajina:– Ovih dana završavaju se radovi na izgradnji i rekonstrukciji Bulevara Dimitrija Tucovića, koji centralnu gradsku zonu povezuje sa autoputem ka makedonskoj granici i magistralom prema južnoj pokrajini.

To omogućava da se od tog bulevara sagradi primarna saobraćajnica, dužine 10 kilometara, koja će pre niških gradskih i prigradskih naselja krenuti prema istoku i pored Niške Banje izaći na autoput za Sofiju i Istanbul. Odatle će se najlakše autobusi, kamioni i putnička vozila moći da uključe i na pravac za Knjaževac, Zaječar i druge gradove u Krajini.

O efektima izgradnje novog bulevara oko Niša nepotrebno je mnogo pričati, ističe glavni gradski arhitekta u Nišu Jovan Mandić, jer su zaista dobri i veliki, a sama saobraćajnica od posebnog značaja i za brže i efikasnije odvijanje saobraćaja u ovom delu Srbije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.