Jura preti otkazom zbog nenošenja maske, u sindikatu kažu obračun sa štrajkačima

Izvor: JužneVesti.com, 08.Maj.2020, 11:15

"Jura" preti otkazom zbog nenošenja maske, u sindikatu kažu obračun sa štrajkačima

Pojedini zaposleni u niškoj Juri tvrde da su dobili upozorenja pred otkaz, jer nisu u pogonu nosili maske. U sindikatu “Sloga” kažu da su rešenja uručena samo onima koji su se najviše bunili početkom aprila zbog poziva da se vrate na posao u jeku pandemije i pozivaju državu da reaguje.

U upozorenju kompanije koje je dostavio jedan od zaposlenih piše da je u martu uočen bez maske, a mesec dana kasnije, 22. aprila 2020. godine mu preti otkaz.

Prema izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << neposrednih rukovodilaca dana 20. 03. 2020. utvrđeno je da je zaposleni odbio da nosi zaštitnu masku koja je propisana od strane poslodavca kao obavezno zaštitno sredstvo čimeje ugrozio sebe i kolege na taj način što ih je izložio potencijalnoj opasnosti od širenja virusa - piše u upozorenju.

Međutim, u sindikatu “Sloga” kažu da upozorenja pred otkaz menadžment deli svim radnicima koji su se početkom aprila tokom pandemije pobunili, razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti, lokalnog Kriznog štaba ili predstavnicima sindikata.

Istina je da menadžent Jure otpušta sve one koji su se na bilo koji način suprotstavili i učestvovali u protestu protiv nebezbednog rada tokom pandemije, a do sada u poslednjih nekoliko dana za oko 100 radnika nije prudužen ugovor o radu, iako je on važio do 1. juna - pišu iz “Sloge”.

Upozorenje koje je objavio sindikat "Sloga"Zbog toga iz “Sloge” pozivaju državu da reaguje i zaštiti radnike od, kako kažu, bahatog menadžmenta.

Pitanja o ovom problemu zaposlenih poslata su menadžmentu Jure i odgovori se očekuju, iako do sada nisu odgovorili ni na jedno novinarsko pitanje.

Problema ima i u leskovačkoj Juri, gde je prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje registrovano 12 zaraženih, a čekaju se rezultati još 200 radnika.

Na potencijalno opasnu epidemiološku situaciju u Juri ukazivao je leskovački Krizni štab pre desetak dana navodeći da se ne poštuju sve preporučene mere, a radnici su se žalili da nisu dovoljno udaljeni, da su prepuni autobusi koji ih voze do posla, kao i da nema hirurških rukavica.

Ministarstvo rada je kontrolisalo pogone južnokorejske kompanije u Leskovcu, Nišu i Rači i utvrdilo da nema propusta u nadležnosti Inspekcije rada.

Da li su radnici Jure bezbedni? - foto: čitalac

Podsetimo, Jura u Nišu je samo na kratko prekinula proizvodnju u martu, a radnike je pozvala na posao već 6. aprila.

Mnogi su protestovali ispred fabrike, a onda im je menadžment ponudio novčane stimulanse kako bi ušli i počeli da rade.

Na kraju su dopustili onima koji brinu o zdravlju da ne dolaze i iskoriste odmor, ali je puna proizvodnja započeta već 24. aprila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.