Još nije ispravljena greška u katastru, skele oko PIO fonda u Nišu godinama stoje

Izvor: JužneVesti.com, 22.Feb.2024, 10:49

Još nije ispravljena greška u katastru, skele oko PIO fonda u Nišu godinama stoje

Uskoro će tačno tri godine otkako oko zgrade PIO fonda i RFZO-a u Dušanovoj u Nišu stoje skele i žice. One su postavljene još 2021. zarad zaštite, pošto su delovi fasade počeli da otpadaju, ali za samu rekonstrukciju tender još nije ni raspisan - zbog greške u katastru, koja i dalje nije otklonjena.

Skele i žice zauzimaju i delove trotoara i čine ih neprohodnim - oni u Dušanovoj i u Prijezdinoj znatno su suženi zbog skele, a u Oblačića Rada skoro ceo trotoar je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zauzet.

Prolaznici na žicama ponekad pocepaju kese, torbe i odeću. Neki uopšte ne znaju zašto tako dugo skele stoje, a neki kažu da su navikli na to i da su skoro zaboravili kako zgrada izgleda bez skela.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji je većinski vlasnik objekta, ranije su odgovorili Južnim vestima da je skela postavljena da automobili i pešaci ne bi bili ugroženi zbog otpadanja fasade.

Zaštitna mreža i zaštitna ograda oko poslovnog objekta RFZO Filijale Niš su postavljene kao privremena mera zaštite fasade koja je izrađena od azbestnih ploča težine oko 20 kilograma, koje su počele da otpadaju i samim tim predstavljaju rizik po živote prolaznika, kao i samog saobraćaja, uzimajući u obzir poziciju objekta i frekventnost pešačkog i drumskog saobraćaja u ulicama gde su postavljene mreža i ograda - navode i sada iz RFZO-a.

Žice su postavile firme Premijus iz Beograda i Somborelektro iz Sombora, za 4.199.227 dinara sa PDV-om.

Trebalo je nakon toga da se odradi i rekonstrukcija zgrade i na tenderu je posao dobila niška firma Grming, koja je u grupi sa još pet ponuđača izradila dokumentaciju za 72 miliona dinara.

Međutim, kada je tu dokumentaciju trebalo predati nadležnima, to nije bilo moguće - zbog greške u katastru.

Kao imaoci prava upisani su RFZO i Komunalni zavod (preduzeće koje je prethodnik RFZO-a, a RF PIO i RFZO su pravni sledbenici preduzeća od kojeg su nastali Komunalni zavod i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje) - naveli su iz RFZO-a.

I građani i RFZO i dalje čekaju ispravljanje greške u katastru.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje tvrde da su Planom javnih nabavki za ovu godinu predviđena rekonstrukcija, adaptacija i sanacija Filijale u Nišu, ali da sa radovima ne mogu da krenu dok se ne ispravi greška. Takođe, potrebno je i naći izvođača radova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.