Još nerešen slučaj napada zbog antifašističke majice u Nišu, naredno ročište u oktobru

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2022, 14:29

Još nerešen slučaj napada zbog antifašističke majice u Nišu, naredno ročište u oktobru

Više od tri godine od napada na niškom keju, kada je nožem izboden 28-godišnji Uroš Janjić iz Negotina zbog, kako se tvrdilo, antifašističke majice, sudski postupak nije okončan. On je u sredu saslušan u Osnovnom sudu, a naredno ročište zakazano je za 3. oktobar.

Napad se desio 21. juna 2019. godine. Najpre je došlo do verbalnog, a zatim i do fizičkog sukoba petorice momaka.

Uroš Janjić nije hteo da skine majicu sa natpisom “ACCION - ANTIFASCISTA”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zbog čega je izboden nožem, a to je izazvalo i dve protestne šetnje protiv fašizma u Nišu.

Među okrivljenima je 35-godišnji N. R, koji se tereti da je Janjiću iz mržnje naneo tešku telesnu povredu, kao i za krivično delo laka telesna povreda. Okrivljeni su i 23-godišnji A. Z. i 24-godišnji M. K. i njima se na na teret stavlja učestvovanje u tuči iz mržnje.

26-godišnji Đ. Đ, inače Janjićev drug koji je te večeri bio sa njim, tereti za učestvovanje u tuči.

Trenutno nam je najveća prijava što protiv njega i dalje postoji krivična prijava zato što smo mi zajedno oštećena strana. Drugo, on ima problem da dobije srpsko državljanstvo jer protiv njega i dalje postoji krivični postupak. Ono za šta se mi sada borimo je samo da nemamo veći problem nego što već imamo - navodi Janjić.

On napominje i da to što suđenje traje već godinama obojici donosi još dosta problema, ali da se nada da će sve uskoro da bude gotovo.

Glavni pretres više puta je otkazivan, pa i ročište u februaru ove godine nije održano jer se jedan od okrivljenih nije pojavio pošto je, kako su Južne vesti tada nezvanično saznale, čekao rezultat testa na kovid.

Iz Osnovnog suda kažu da je sledeće ročište zakazano za 3. oktobar.

Podsetimo, osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je advokat i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano i napomenuo da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor.

Saslušanja su se tada odužila zbog godišnjih odmora, a delo je bilo povod za dve antifašističke šetnje na keju, kada se pojavila i grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali “Srbija Srbima”, “Živeo Nedić” i “Živeo Ljotić”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.