Izvor: B92, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 29 obolelih od žutice u Nišu

Niš, Leskovac, Beograd -- Infektivnoj klinici u Nišu u poslednja 24 časa javilo se 29 obolelih s kliničkom slikom akutnog virusnog hepatitisa A.

Na lečenju je zadržano osam osoba s težim tegobama, rekao je danas direktor te klinike Žarko Ranković. Na klinici se trenutno leči 39 obolelih, a od 26. oktobra, od kada broj obolelih raste, ukupno su registrovane 523 osobe zaražene žuticom, naveo je Ranković.

"Prošle sedmice broj obolelih u proseku je bio 50 pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 24 časa, a sada je to manje, ali će epidemija, zbog dugog perioda inkubacije, potrajati", ocenio je on.

Visok nivo opšte i lične higijene najbolji je način suzbijanja zaraze, a mere koje sada primenjujemo moraju ostati model ponašanja i kada proglasimo kraj epidemije, kaže on.

Dvoje obolelih u Leskovcu

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu registrovao je još dvoje obolelih od virusnog hepatitisa A, koji žive u nehigijenskom naselju u Leskovcu, gde je 18. oktobra proglašena epidemija žutice.

Ukupan broj obolelih u tom naselju je 24, ali u infektološkom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu Beti je rečeno da žutica jenjava. Prošle nedelje na tom odeljenju lečilo se 24 obolelih, a danas 11.

"Dnevno primimo eventualno po jednog zaraženog bolesnika virusom hepatitisa A, ali zato otpustimo po tri četiri, koji se nalaze u dobrom stanju", rekao je dežurni lekar u toj službi.

Osmoro obolelih u Kuršumliji i Prokuplju

Epidemiološke službe u Kuršumliji i Prokuplju registrovale su osmoro obolelih od zarazne bolesti žutice, dok u Pirotu obolelih nema, rečeno je agenciji Beta u zdravstvenim centrima tih gradova.

U Kuršumliji su četiri osobe obolele od žutice, a sve one su prethodno boravile u Nišu, pa se pretpostavlja da su se zarazile u tom gradu.

U Epidemiološkoj službi u Prokuplju tvrde da je registrovano četvoro novoobolelih, od kojih je jedna osoba hospitalizovana. Oni su takođe boravili prethodno u Nišu i oboleli od "hepatitisa A".

"Nizak opšti nivo higijene"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da se još ne može tvrditi da epidemija žutice na jugu Srbije jenjava i rekao da je jedini način da se spreči ta bolest redovno pranje ruku.

Milosavljević je rekao da se, s obzirom na to da period inkubacije traje 15 do 50 dana, ne može tvrditi da žutica jenjava jer se još ne zna broj zaraženih, ali je naveo da se poslednjih dana relativno smanjuje broj novih slučajeva.

"Epidemija je nastala zbog toga što Srbija, koja je u tranziciji, ima problem s bolestima prljavih ruku jer je opšti nivo održavanja lične i kolektivne higijene na nižem nivou nego što bi trebalo i jer je svest o odgovornosti za širenje epidemije niska", rekao je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.