Još 2.500 radnika propalih niških firmi traži zaostale zarade

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jan.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 2.500 radnika propalih niških firmi traži zaostale zarade

Iako su planirali da će se ukupan broj radnika koji traže svoje plate povećati za stotinak, u niškom Centru za socijalni rad iznenadili su se kada se za svega nekoliko dana prijavilo više od 2.500 nekadašnjih radnika EI, MIN, Jastrepca, Građevinara…

Krajem 2015. je prvi put i zvanično bio otvoren spisak na koji su se, sa određenom dokumentacijom, prijavljivali svi zaposleni u nekadašnjim industrijskim gigantima iz Niša. Kako je za “Politiku” rekao direktor Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za socijlani rad Zoran Jović, tada je primljeno 6.200 zahteva, a nakon provere, odobreno 5.100 isplata zaostalih plata.

Od 26. decembra 2016. do 6. januara ove godine mogli su da se prijave svi oni koji to nisu učinili pre godinu dana, a Jović kaže da su procene bile da će se prijaviti još stotinak radnika i onih koji bi trebalo da dopune dokumentaciju.

Cifru od 2.598 ljudi niko nije očekivao.

Zaista smo iznenađeni jer smo već realizovali akciju prijavljivanja radnika koji traže i očekuju da dobiju nadoknadu. Uveliko radimo na izradi baze podataka, nakon čega ćemo zajedno sa organima grada i državnim ministarstvima za privredu i za rad, boračka i socijalna pitanja izvršiti proveru validnosti prijava. Tek nakon toga znaće se konačan broj radnika koji imaju pravo na nadokndu neisplaćenih zarada - rekao je Jović.

Svi koji su se prijavili prošle godine tada su dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a sada im je isplaćeno po 21.300 dinara, minimalac prema republičkom proseku.

Ministar privrede Goran Knežević je prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu najavio je da će zaostale zarade biti isplaćene do kraja 2016. godine, a sada je sve to pomereno za prvu polovinu 2017.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.