Jedinstven program na dva jezika

Izvor: Politika, 14.Okt.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstven program na dva jezika

Indekse Pravnog i Ekonomskog fakulteta Niškog univerziteta u Medveđi dobila 52 brucoša, a predavanja će biti simultano prevođena sa srpskog na albanski

Medveđa – Otvaranjem odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Niškog univerziteta u Medveđi realizovana je nekoliko godina stara ideja o visokom obrazovanju na maternjem jeziku u višenacionalnim opštinama na jugu Srbije. Ministarstvo prosvete je uz pomoć stranih donatora obezbedilo sredstva za opremanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prostorija za oba visokoškolska odeljenja u zgradi ovdašnje osnovne škole. Studentima je na raspolaganju, pored zasebnog ulaza u zgradu, i jedan amfiteatar, tri učionice, kabinet informatike i skriptarnica.

Iako su novootvorena odeljenja mogla da prime po 65 brucoša, na oba fakulteta upisala su se ukupno 52 svršena srednjoškolca. Nešto veće interesovanje bilo je za Pravni fakultet na kojem će studirati 33 studenta, njih 30 na budžetu. Petoro budućih pravnika je iz redova Albanaca koji čine četvrtinu stanovništva ove opštine. Odeljenje Ekonomskog fakulteta ima devetnaestoro studenata, od kojih četvoro mladih Albanaca, i svi oni će se školovati o trošku republičkog budžeta.

Mladi Albanci prvi put imaju priliku da slušaju nastavu na maternjem jeziku, odnosno predavanja koja drže profesori Univerziteta u Nišu simultano se prevode na albanski. Novoupisani studenti učiće iz udžbenika koji su štampani na oba jezika. To praktično znači da je nastava jedinstvena i da se izvodi po programima Ministarstva prosvete Srbije.

– Na ovu šansu čekala sam punih devet godina, jer roditelji nisu imali para da me školuju van Medveđe. Znam srpski, ali je važno da mogu da studiram na albanskom i da dobijem diplomu priznatu u Srbiji – kaže Razija Jakupi, student prava.

I Rade Perović se raduje iz istih razloga, jer mu je država obezbedila mogućnost da studira u svom rodnom mestu.

Najviše novopečenih visokoškolaca je iz Medveđe i okolnih mesta – Leskovca, Lebana i Bojnika, ali ih ima i iz drugih krajeva. Jedan od njih je Beograđanin Dejan Mladenović.

– Roditelji su mi rođeni u Medveđi i došao sam ovde, jer u Beogradu nisam mogao da se upišem na teret budžeta – kaže Dejan.

– Ovo je nova perspektiva za mlade ovog kraja kojima su obezbeđeni evropski standardi u školovanju i mogućnost da studiraju u svom kraju i da tu ostanu. Posebno je to važno za ostvarivanje prava na studije na maternjem jeziku. To je strateški korak države u razvoju ove opštine, jedne od najnerazvijenijih u Srbiji – rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković, otvarajući odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Medveđi. Premijer Cvetković je dodao da je u toku izrada studije izvodljivosti za otvaranje „ovakvih institucija" i u Bujanovcu i Preševu.

I ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da se „mnoge stvari vezane za obrazovanje spuštaju na nivo opština". Skupština Srbije usvojila je amandmane kojima se poboljšava Zakon o udžbenicima za obrazovanje mladih Albanaca.

Milan Momčilović

[objavljeno: 15/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.