Jedini preostali niški tramvaj mogao bi od 2019. da bude “spomenik” u centru grada

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini preostali niški tramvaj mogao bi od 2019. da bude “spomenik” u centru grada

Tramvaj koji je prevozio Nišlije do 1958. godine, star skoro 100 godina i jedini "preživeli" od 15 koliko ih je vozilo niškim ulicama, kako najavljuje Dragan Ilić iz Udruženja ljubitelja niških tramvaja, parama nemačke ambasade biće restauriran, a plan je da sledeće godine bude prebačen na Trg republike u Nišu i postane spomenik i turistička atrakcija.

Niš je 15 tramvaja dobio od Nemačke na ime reparacije za Prvi svetski rat, a u ovaj grad stigli su 31. decembra 1922. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godine. Prevoz na šinama je ukinut 1958. godine, podseća Dragan Ilić, ali niški tramvaji nisu uništeni, već je naredne godine od njih napravljeno vikend-naselje u Niškoj Banji.

2000. godine je tadašnja vlast pokušala da ih skloni, a ja sam uspeo da ih zaustavim, ali su 2007. bili neumoljivi, iscepali su budakom 11 tramvaja. 12. je jedva preživeo i prelomljen namerno nestručnim transportom, oteran je tamo u Prvu kutinu na reciklažu. Ja sam ga jedva “oteo” nazad i odneo u kompaniju "Resor" i 11 godina mi čekamo sredstva da reatauriramo taj tramvaj - priča Ilić.

Jedini preostali niški tramvaj će konačno biti restauriran, najavljuje Ilić, a kompletan projekat finansiraće Nemačka ambasada, koja je to i najavila na zvaničnoj Fejsbuk stranici pre nekoliko dana.

Plan je da se on potom prebaci na Trg republike u Nišu i tamo postane "spomenik" i turistička atrakcija.

Dragan Ilić, predsednik Udruženja ljubitelja niških tramvaja, uz pomoć Ambasade Nemačke, brine se o tome da se istorija nastavi. Od 2019. će ovaj tramvaj u obnovljenom izdanju zauzimati svoje mesto u samom centru Niša kao istorijski spomenik i mesto okupljanja kako za domaću publiku tako i turiste - navode u nemačkoj ambasadi.

Ilić kaže da kreće procedura oko restauracije tramvaja, a potom i dobijanja svih neophodnih dokumenata koji su potrebni da on "oživi" u centru Niša. Odobrenje za njegovo postavljanje još nisu dobili, jer je projekat tek odobren, ali Ilić veruje da oko toga neće biti problema.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.