JAZAS: Nedovoljno testiranje mladih na HIV

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAZAS: Nedovoljno testiranje mladih na HIV

Broj građana kod kojih je utvrđen virus HIV-a je iz godine u godinu sve veći. Ipak, u JAZAS-u kažu da to ne mora da znači da je više obolelih, nego je veći broj onih koji se testiraju. I pored toga zainetresovanost mladih za testiranje je mala.

Posle korišćenja kondoma, testiranje je, kako kaže Natalija Jovanović iz JAZAS-a, drugi oblik prevencije.

U Nišu, na Institutu za javno zdravlje je testiranje besplatno, ali i pored se retko ko odluči da proveri >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svoje zdravlje.

Interesovanje bi trebalo da bude veće. Pre par godina smo radili testiranje u Studentskom domu i tu je odziv bio veliki. Valjda zato što je Institut došao njima, a nisu morali oni da odu. Generalno, mladi koji smatraju da su imali rizično ponašanje ne testiraju se u dovoljnoj meri - kaže Jovanovićeva.

U svetu ima oko 35 miliona inficiranih virosum HIV-a, u Srbiji oko 2.000, ali je bezmalo dve trećine obolelo od side.

Jovanovićeva kaže da su i oboleli sasvim normalni ljudi i da se ne razlikuju od zdravih.

Najbolji način da sprečimo takav stav okoline jeste da edukujemo. Da objasnimo ljudima da ako vi pijete vodu iz iste čaše s nekim ko živi sa HIV-om, ili ako se rukujete ili zagrlite nekog ko ima HIV vama ništa ne može da se desi i da ste vi 100% bezbedni. Jedino što možete da uradite, jeste da pomognete da se ta osoba oseća bolje - rekla je Jovanovićeva.

Inače, HIV je virus koji izaziva sidu.

Detaljnije o ovome možete pročitati na sajtu JAZAS-a, a informacije o edukaciji mladih, njihovoj spremnosti da slušaju o HIV virusu, lečenju i terapiji protiv HIV-a, pogledajte u emsiji “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.