Izložba o pesnikinji Jeleni Bibović u niškom Narodnom muzeju

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o pesnikinji Jeleni Bibović u niškom Narodnom muzeju

U utorak, 17. decembra od 14 sati u Narodnom muzeju u Nišu biće otvorena izložba iz zaostavštvine pesnikinje, prevoditeljke i profesorke Jelene Bibović.

Izložba posvećena njoj; Foto: Muzej

Autor izložbe je Jelena Bogdanović, kustoskinja Odeljenja književne zaostavštine Narodnog muzeja Niš.

Nakon otvaranja izložbe sledi i promocija knjige Ljiljana Bibović – poezija, prevodi, dnevnik, eseji. O knjizi će govoriti recenzenti Goran Maksimović >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Milica Milenković i priređivač Jovan Mladenović - navode organizatori.

Pesnikinja, prevodilac, esejist dr Ljiljana Bibović rođena je u Skoplju 1937, a tragično preminula na Ohridu 1986. godine. Poeziju je počela da piše i objavljuje od 1964, a za života objavila je dve zbirke pesama: dvojezičnu zbirku soneta na srpskom i engleskom jeziku. Posthumno, u tematu Muzej književnosti Gradine iz Niša, objavljena je njena zbirka "Zaustavljeni trenuci", kojom se predstavnja kao poetesa niškog pesničkog kruga, pored Branka Miljkovića i Gordane Todorović, a njena poetika je otkrovenje u srpskoj modernoj poeziji .

Brat Ljiljane Bibović poklonio je zaostavštinu pesnikinje Naradnom muzeju i ona se sada nalazi u Odeljenju Književne zaostavštine, a vodi se kao Legat Ljiljane Bibović (LLjB). Legat sadrži rukopise, lične predmete, knjige, albume sa reprodukcijama i fotografije - kažu u Muzeju.

Izložba i promocija biće održani u Književno-memorijalnoj postavci Miljković / Sremac u ulici Aleksandra Nenadovića 2a.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.