Izložba o hladnom ratu u gimnaziji “Stevan Sremac”

Izvor: RadioCity.rs, 01.Mar.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o hladnom ratu u gimnaziji “Stevan Sremac”

U gimnaziji “Stavan Sremac” danas je otvorena izložba  “Hladni rat. Uzroci-priča-posledice” .  Izložba je koncipirana tako da skeniranjem koda na fotografijama mobilnim telefonom učenici mogu da gledaju video zapise iz doba hladnog rata.

“Ovo je interaktivno učenje, tako što učenici mogu da prislone mobilni telefon na određenu sliku, očitaju kod  mobilnim telefonom, čime će dobiti sve podatke na mobilnom telefonu o slici koju su skenirali”, kaže  jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << autora izložbe Juta Ziberc- Poca.
   
Profesorka istorije u gimnaziji “Stevan Sremac” Vera Dujaković ističe da izložba treba da ukaže mladima na sve negativne aspekte hladnog rata između velikih sila, kako današnje generacije ne bi upadale u zamku kao što se to dešavalo u SFRJ.

Poca navodi da je dobro da nove generacije znaju o mogućim posledicama hladnog rata koji se godinama odvijao  po završetku 2. svetskog rata, u čemu je indirektno učestvovala i tadšnja SFRJ.   

Izložbu “Hladni rat. Uzroci-priča-posledice” organizovali su Ambasada Republike Nemačke u Beogradu i Prva niška gimnazija “Stevan Sremac”.

Izložba je rezultat rada Berlinskog centra za proučavanje hladnog rata. Ovaj centar je zajednički projekat Instituta za društvena istraživanja iz Hamburga, Instituta za savremenu istoriju Minhen - Berlin, Savezne fondacije za istraživanje komunističke diktature u Istočnoj Nemačkoj i Univerziteta Humboldt iz Berlina.

U svečanoj sali Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” izložba će biti otvorena naredne dve sedmice a osim učenika škole, mogu je posetiti i zainteresovani nastavnici i đaci drugih škola.

Ova izložba bila je postavljena u galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru novembra 2016. godine.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.