Izložba Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu"

U niškoj Galeriji “Srbija” večeras u 19 sati biće otvorena izložba reprodukovanih fotografija i kadrova filmova koji pokazuju Srbiju i srpski narod u Prvom svetskom ratu. Izložbu je pripremila Jugoslovenska kinoteka.

Autori izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik ove kinoteke. Oni su pregledali na hiljade metara filmske trake snimaka iz perioda od 1914. do 1918. godine kako bi pronašli najzanimljivije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kadrove i fotografije.

Izložbu su koncipirali po hronološkom principu, gde kroz četrdesetak panoa sa reprodukovanim fotografijama i kadrovima filmova ovog temata i iscrpnim tekstom, vode posetioca saznanju o Srbiji i Srbima u jednoj od najvećih kataklizmi 20. veka, kao i saznanju o filmu sa dokumentarnog, ali i propagandnog, naposletku, i umetničkog aspekta - kaže kustos niške GSLU Milan Ristić.

Snimci iz kojih su preuzeti frejmovi delo su kako srpskih pionira filma, tako i savezničkih snimatelja i snimatelja zemalja okupatora. Poseban segment izložbe su igrani filmovi, među kojima su, opet izdvojeni domaći akteri u inostranim kinematografijama.

Izložba je obogaćena interaktivnom mapom, pa tako posetioci mobilnim telefonima ili tabletima mogu da skeniraju fotografije i tako vide kratak insert iz filma iz koga je fotografija “isečena”.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 27. marta, svakog dana osim ponedeljkom od 10 do 20 časova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

“Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 12.Mar.2015

U Galeriji „Srbija“ u 19 sati otvara se multimedijalna izložba “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“. Sa ciljem obeležavanja stogodišnjce Velikog rata ova izložba se od juna „nalazi na turneji“ po Srbiji i regionu. Do 27. marta će i Nišlije biti u prilici da vide kadrove zabeležene...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.