Izložba Olga Jevrić - Kompozicija i struktura u Paviljonu u Tvrđavi

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2023, 10:38

Izložba "Olga Jevrić - Kompozicija i struktura" u Paviljonu u Tvrđavi

Skulpture istaknute vajarke, dela iz dva legata umetnice, kao i dokumentarni filmovi biće prikazani tokom trajanja izložbe "Olga Jevrić - Kompozicija i struktura" koja će biti otvorena 21. februara u 13:30 u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

Nakon premijerne izložbe održane u Galeriji SANU prošle godine, povodom stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke i niška piblika moći će da doživi putujuću izložbu u čast Olge Jevrić.

Biće predstavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu, ističu organizatori.

Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić biće predstavljeno delima, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala - navode organizatori.

Tokom trajanja izložbe biće prikazivani dokumentarni filmovi Skulptura u svetu predmeta i pejzaža - Olga Jevrić, Misli i sećanja, ali i digitalna prezentacija umetničkih fotografija koje je Olga Jevrić stvarala dugi niz godina.

Takođe, izložba se sastoji od oko 80 radova nastalih u periodu od 1948. do 2001. godine.

Olga Jevrić rođena u Beogradu gde je završila odsek za klavir Muzičke akademije 1946. godine, a zatim i vajarski odsek Akademije likovnih umetnosti 1948. godine. Izlaže na XXIX Bijenalu u Veneciji 1958. godine, kada njeno delo biva prepoznato i istaknuto od strane značajnih evropskih likovnih kritičara. Izabrana za dopisnog člana SANU 1974. godine, 1983. postaje prva i jedina žena vajar redovni član SANU. Aktivna u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, ona postaje predsednik Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti i učestvuje u pripremi Likovne enciklopedije Leksikografskog zavoda Jugoslavije i Male enciklopedije Prosvete kao član redakcije.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Njene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, dok brojna inostrana izlaganja i uvrštenje njenih skulptura u značajne svetske umetničke kolekcije, poput kolekcije Muzeja Izraela u Jerusalimu, Nacionalne galerije u Berlinu i Tate Modern u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.