Izgradnja solarne elektrane planira se u selu Vrelo u opštini Pantelej

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jan.2021, 18:18

Izgradnja solarne elektrane planira se u selu Vrelo u opštini Pantelej

Ima zainteresovanih investitora za izgradnju solarne elektrane na području sela Vrelo u niškoj opštini Pantelej, pa je zato u toku postupak izmene dela šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, objašnjavaju iz ove lokalne samouprave. Nadležni kažu da je dug put do izgradnje, ali da je cilj čista, isplativija i obnovljiva energija.

U Opštini Pantelej je održana prezentacija novog Prostornog plana, kojoj su prisustvovali i zainteresovane firme i građani, a do >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 3. februara traje javni uvid, gde zainteresovani mogu preko Zavoda za urbanizam i Uprave za građevinarstvo da daju svoje predloge i sugestije.

Pojašnjavaju da je plan da manja lokacija na području Panteleja, u selu Vrelo, zbog zainteresovanih za izgradnju solarne elektrane, ubuduće bude građevinsko zemljište.

Na toj katastarskoj parceli ima zainteresovanih, koji su sagledavajući geografske pogodnosti terena, sunčanu strana, povoljan geografski položaj i u želji da se koriste obnovljivi izvori energiji, planiraju izgradnju solarne elektrane. To je sve i dalje jako daleko, ali da bi neko uopšte mogao da planira izgradnju taj prostor je morao da promeni namenu, jer je trenutno to kategorisano kao šumsko i poljoprivredno zemljište. To je cilj izmena i na to zainteresovani mogu da daju neke svoje predloge - objašnjavaju u Opštini.

Ističu da je reč o brdsko-planinskom području između Niša i Svrljiga, gde se dešava da ljudi danima budu bez struje kada zamrznu dalekovodi i žice popucaju, pa bi se izgradnjom solarne elektrane osnažio i elektro-energetski sistem tog područja.

Takođe navode da je cilj i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Zato postoji javni i opravdani interes za to, pa je ta inicijativa potencijalnog investitora uvažena i napravljen prvi korak. Kada se završi javni uvid sve primedbe, sugestije, mišljenja prikuplja Uprava za građevinarstvo, to onda ide Komisiji za planove koja ih razmatra, pa na republičku koja donosi konačnu odluku, tako da je vrlo dug put. I ova izmena je još potencijalna, takođe treba da bude usvojena na republičkom nivou - kažu u Opštini.

Kako saznajemo, do sada je bilo predloga građana da pored ove lokacije u Vrelu, kada se već rade izmene Prostornog plana, jedna od lokacija bude i Oreovac, jer kažu da je ona još sunčanija i na još boljoj poziciji za solarnu elektranu, ali da ima i drugih koje su po geografskom položaju i broju sunčanih dana adekvatne na tom području.

Prostorni planer iz Zavoda za urbanizam u Nišu Dejan Stojanović kaže da su oni izmenili Prostorni plan tako što je uglavnom šumsko i deo poljoprivrednog prenamenjeno u građevinsko zemljište u Vrelu, jer je to prvi uslov za planiranu izgradnju solarne elektrane, a biće obavezna i izrada Plana detaljne regulacije.

U Opštini takođe kažu da je bio obavezan i Strateški plan uticaja na životnu sredinu, koji je sastavni deo javnog uvida, a stručnjaci su procenili da solarna elektrana gotovo da nema nikakav negativan uticaj na životnu sredinu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.