Izgradnja novog drvenog mosta u niškoj Tvrđavi ni blizu kraja, cena porasla za više od 2 miliona dinara

Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2022, 16:23

Izgradnja novog drvenog mosta u niškoj Tvrđavi ni blizu kraja, cena porasla za više od 2 miliona dinara

Dok čekaju novi drveni most u niškoj Tvrđavi, đaci i studenti tehničkih fakulteta i škola moraju da koriste alternativni prolaz - mračni tunel, gde se, kako kažu, osećaju nebezbedno. Nema ni naznaka da će radovi uskoro biti završeni, nema radnika, niti mašina. U međuvremenu, most je poskupeo pošto je porasla cena materijala, pa će umesto 9,4 miliona dinara koštati oko 11,5.

Đaci i studenti prolaze kroz mračni tunel; foto: JV / Tamara RadovanovićU odnosu na nedelju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << skoro se ništa nije promenilo na mestu izgradnje pešačkog mosta u Tvrđavi. Iako je radni dan, ponovo nema radnika i mašina. Novo je to što nedostaju delovi obeležavajuće trake i što je deo signalizacije završio u kanalu.

I dalje nema građevinske table, niti pisanog obaveštenja, pa neki prolaznici nisu sigurni gde da prođu, zaustavljaju i raspituju se jedni kod drugih.

Cena je sada oko 11,5 miliona dinara sa PDV-om; foto: JV / Tamara RadovanovićĐaci i studenti znaju da moraju da idu zaobilaznim putem, što znači da moraju najpre da siđu u kanal, a potom prođu kroz mračni tunel u zidinama Tvrđave.

Sad nije toliko strašno, ali brzo padne mrak i onda je tunel skroz mračan kad se vraćam iz škole. Uključim blic na telefonu i tako prođemo. Nije svejedno, normalno, nadam se da će što pre da odrade most, jer je ovo skroz nebezbedno - priča jedna učenica.

Prolaznici kažu da je prolaz nebezbedan; foto: JV / Tamara RadovanovićOsim toga što je mračna, staza u tunelu je strma i klizava, pa je neki studenti opisuju kao “deo scenografije iz horor filma”.

Kolege pričaju da su nalazili špriceve i igle, svakakve priče kruže. Pritom je za nas koji smo malo viši nezgodno, savijamo se i moramo da pazimo da unutra ne razbijemo glavu jer nije svuda podjednako visok plafon. Slažem se da mora da se napravi novi most, ali samo kad bi malo ubrzali - kaže student.

Nema građevinske table; foto: JV / Tamara RadovanovićJavna nabavka za taj most raspisana je još decembra prošle godine, a ugovor sa firmama Kolarević iz Pojata i Spektar invest iz Paraćina potpisan je januara. Rok za završetak radova koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji je 90 dana.

Međutim, stari most uklonjen je tek pre nekoliko dana, a ugovor je izmenjen i ustanovljena je nova cena - izgradnja će umesto 9.378.528 dinara sa PDV-om koštati 11.450.111,65 dinara sa PDV-om. Kako je istaknuto, razlog poskupljenja je to što su porasle cene sirovina.

Zbog situacije na tržištu gde je došlo do nepredviđenih promenjivih okolnosti koje su uticale na cene sirovina koje su na znatno visokom nivou, a kako bi se omogućila realizacija predmetnog ugovora, zaključen je Aneks br. 1, a u skladu sa članom 158. st. 1. Zakona o javnim nabavkama i članom 637. Zakona o obligacijama - piše u Obaveštenju o izmeni ugovora.

Neki građani ne znaju gde da prođu; foto: JV / Tamara RadovanovićBilo je potrebno izmeniti ugovor, dodaje se, “zbog okolnosti koje savestan naručilac nije mogao da predvidi”. Naručilac je niška Direkcija za izgradnju, iz koje skoro dva meseca ne odgovaraju na pitanja o tome kada će most biti završen.

Podsetimo, stari most godinama je bio u lošem stanju - nestabilan, sa daskama koje štrče ili nedostaju, a građani su ga opisivali kao ruglo i opasnost po prolaznike.

Rok koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji je 90 dana; foto: JV / Tamara RadovanovićMost je više puta “krpljen”, a nadležni su krajem 2019. godine, nakon apela građana, rekonstruisali most i najavili da bi novi trebalo da bude izgrađen 2020.

Za pešake je zatvoren krajem oktobra, iako su građani ukazivali da je to trebalo mnogo ranije da se desi, ako ne zbog rekonstrukcije, onda zbog bezbednosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.