Izvor: Politika, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja najmanje košta

Niš – U Nišu, koji se poslednjih nekoliko decenija značajno razvio i izgradio, veliki je i broj graditelja. Zato su različite i cene izgradnje, ali i gotovih stanova, sa svim dažbinama koje graditelji moraju da plate. U centru Niša, gde kvadratni metar u novosagrađenim stanovima košta od 1.000 do 1.200 evra, zavisno od opremljenosti, cena „gole”izgradnje je i do 20 odsto veća nego u perifernim delovima grada. Na cenu, rečeno nam je, najviše utiču komunalni troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i koštanje građevinskog zemljišta.

Skoro 30 odsto uloženog novca odlazi na komunalne troškove – plaćanje legalnih lokacija i priključaka za vodu, kanalizaciju, struju, telefon i sve ostalo. Kada se tome dodaju obaveze prema projektantima, takse za građevinske dozvole, skloništa i drugo, što takođe značajno opterećuje gradnju, dolazi se do najniže cene kvadrata koja nikako ne može da bude manja od 500 do 550 evra. Ispod te cene zaista je nemoguće graditi kvalitetno i da se pritom poštuju visoki standardi, koji podrazumevaju dobar materijal, podne obloge, kvalitetnu stolariju, sanitarije i sve ostalo, rekao je za „Politiku”Stevan Ranđelović, suvlasnik građevinske firme u Nišu.

Prema rečima Ranđelovića, može se doći i do jeftinije gradnje, ali samo ako se, što nije baš retka pojava, ističe on, radi „zbrda-zdola”. Kvalitet je tada, međutim, daleko od očekivanog i nakon toga muke imaju novi vlasnici.

–Na srpskom tržištu je moguće nabaviti mnogo toga što ne odgovara postojećim standardima– kaže Stevan Ranđelović. Primer su vodovod i sanitarije i materijal i uređaji koji se ugrađuju – slavine, ventili, cevi, ali i podne obloge, parket ili jeftini laminatni podovi. U odnosu na kvalitetnu robu, masovno se kupuje po duplo manjoj ceni ono što se uvozi iz Kine, Turske i drugih zemalja i što je bez garancije. To nema dobar rok trajanja, a kasnije, po useljenju, stvara velike probleme.

Na predlog ministra kapitalnih investicija Milutina Mrkonjića da se u Srbiji grade jeftini stanovi, u Nišu se gleda sa dosta rezerve. Na svakom koraku mogu se čuti komentari da ipak treba graditi kvalitetno i dugotrajno, ali i da ima „prostora” za jeftinu gradnju.

–Uz subvencionirane kredite moguće je graditi stanove koji će imati povoljnije cene. O tome, međutim, graditelji ne mogu sami da odlučuju. Naravno, jeftinije bi bilo i kada bi se smanjile dažbine koje opterećuju gradnju – rekao nam je Ranđelović.

T.Todorović

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.