Izabrani lekar na porođaju – 40.000 dinara

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrani lekar na porođaju – 40.000 dinara

Prisustvo oca na porođaju se ne naplaćuje, ali u salu ne može bez čistog brisa grla i nosa i položene Škole roditeljstva

Državne zdravstvene ustanove Ministarstvu zdravlja do kraja septembra moraju da podnesu predlog dopunskih zdravstvenih usluga, a neke od njih, poput Centra za opekotine i rekonstruktivnu hirurgiju KCS, Instituta za reumatologiju, Kliničkog centra u Nišu uveliko dopunjuju kasu državne ustanove radom u „večernjim klinikama”. Odnedavno, svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usluge je u vidu dopunskog rada objavila i Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front” u Beogradu. U javnosti nedavno je obelodanjeno da se usluga prisustva oca na porođaju plaća čak 17.700 dinara, a direktor GAK „Narodni front”, profesor Dušan Stanojević objašnjava za „Politiku” da je u tom slučaju došlo do greške.

– U GAK „Narodni front” prisustvo oca na porođaju se ne naplaćuje. Ako je nekome od uvođenja fiskalnih računa taj iznos naplaćen, novac će mu biti vraćen. Međutim, građani treba da znaju da se želja oca da prisustvuje porođaju može ostvariti tek kada se ispune određeni uslovi. Svaki otac mora proći Školu roditeljstva i psihofizičke pripreme, mora da ima čist bris grla i nosa, a mesec dana pre porođaja svoju želju treba da prijavi načelniku porodilišta, jer se ipak ne može pravo sa ulice ući u porođajnu salu i prisustvovati porođaju – kaže dr Stanojević.

Sa najvećim nestrpljenjem, međutim, čekala se cena koju buduća majka treba da plati ukoliko želi da je porodi baš određeni ginekolog, a ne član dežurne ekipe.

– Porođaj je besplatan, ali ako neka žena insistira da je porodi baš izabrani ginekolog, ta usluga se naplaćuje 40.000 dinara. Iako mislim da su takvi zahtevi nepotrebni, jer od 7.500 žena koliko se na našoj klinici porodilo prošle godine, njih 5.000 nisu imale nikakvu vezu, poznanstvo ili posebnu želje, a sve je proteklo u najboljem redu. Zainteresovanih za ovu uslugu ima dosta, a po pozivu mogu doći svi lekari, koji dežuraju i koji su potpisali ugovor – navodi naš sagovornik.

Trudnica koja želi da kraj sebe ima lekara u koga ima poverenje, a ne želi da trpi bolove, platiće još dodatnih 17.000 dinara za izabranog anesteziologa i proceduru epiduralne anestezije. Inače, ovde se usluga epiduralne anestezije kao dopunska usluga naplaćuje 12.000 dinara, ali tada anesteziju daje tog dana dežurni anesteziolog, koji od ove procedure zaradi oko 4.500 dinara kada se odbije deo koji ide klinici i plati porez.

Epiduralna anestezija je u mnogim ginekološkim ustanovama i porodilištima postala usluga koja se ne naplaćuje, na primer u KBC „Dragiša Mišović” ili u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici. O ovome, kako kaže dr Stanojević, ustanove pojedinačno odlučuju, a konkretno u „Narodnom frontu” ima ukupno 12 anesteziologa i oni u proseku tek dva i po puta mogu mesečno da se bave dopunskim radom, jer su u toku redovnog radnog vremena angažovani u operacionoj sali. U ovoj ustanovi svakoga dana obavi se između 20 i 25 operacija. Direktor Stanojević, međutim, tvrdi da se u ovoj ustanovi, gde se epiduralna anestezija naplaćuje, obavi čak 40 odsto porođaja uz primenu ove metode, dok se u drugim ustanovama, gde je procedura besplatna, ona koristi tek u 10 odsto slučajeva.

Iako su cene ginekoloških pregleda, ultrazvučnih snimanja i raznih analiza ponuđene u dopunskom radu GAK „Narodni front” izuzetno povoljne – pregled specijaliste je 3.000 dinara, za ultrazvuk se doplaćuje dodatnih 1.000 dinara, za kolposkopski pregled još 1.000 dinara, a ako pacijentkinja insistira da je pregleda profesor (ne običan specijalista, docent ili asistent) još dodatnih 1.000 dinara. Lekara zainteresovanih da to rade od 14 do 21 sat za sada je jedva desetak.

– Rekao sam sekretarici da mi svakog ponedeljka i utorka posle podne zakaže po 10 žena za preglede u dopunskom radu, jer pokušavam svojim primerom da podstaknem najbolje lekare da kao stubovi naše klinike, rade ovde i budu dostupni većem broju žena, a tvrdim da će tako više zaraditi. Reč je o nastavnicima Medicinskog fakulteta, koji su dobili dozvole da kao konsultanti rade u privatnim ordinacijama i koji se nisu u velikom broju javili za dopunski rad – objašnjava dr Stanojević.

Olivera Popović

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.