Izabrane predstave za drugi “Teatar na raskršću” - dramski klasici i autorski projekti

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2021, 09:04

Izabrane predstave za drugi “Teatar na raskršću” - dramski klasici i autorski projekti

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”, koji je bio odložen tri puta zbog korone, biće održan drugi put od 7. do 14. septembra u niškom Narodnom pozorištu. Publika će moći da pogleda šest takmičarskih predstava koje se baziraju na interpretacijama dramskih klasika, a ima i nekoliko autorskih projekata.

Svečano otvaranje je 7. septembra premijerom predstave Čudo Svetog Georgija reditelja Nikole Zavišića, koja je rađena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog, u koprodukciji bugarskog Dramsko-lutkarskog teatra “Ivan Radoev”, rumunskog Teatra “Joan Slaviči” i Narodnog pozorišta u Nišu.

Ovogodišnji selektori Festivala, reditelj Vlatko Ilić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, odabrali su šest predstava iz regiona koje će se takmičiti za neku od nagrada.

Biće dodeljena nagrada za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara - saopštavaju iz niškog Narodnog pozorišta.

Festival do sada odlagan tri puta; foto: JV / Ljubica JocićU konkurenciji za nagrade su predstava Za sada je sve ok Kruševačkog pozorišta, Dan kada ja više nije bilo ja Beogradskog dramskog pozorišta, Život je san bugarskog Teatra Zong, Kons: Novo doba slovenskog Prešnerovog gledališča, Pazi na prazninu Hrvatskog narodnog kazališta i Ko je ubio Dženis Džoplin? Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na zatvaranju Festivala biće prikazan Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda trupe “Mihaj Rajku” Severnog teatra iz rumunskog grada Satu Mare.

U okviru pratećeg programa publika će 13. septembra moći da pogleda i hrvatsku predstavu Soundtrack za film koji nije snimljen, kao i komad Heroji 4.33 koji izvodi Narodno pozorište Jordan Hadži Konstantinov iz Severne Makedonije, 9. i 10. septembra.

Kako navode organizatori, jedan od ciljeva Festivala je da se istaknu sličnosti i razlike na balkanskom kulturnom prostoru.

Festival “Teatar na raskrpću” ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi - istaknuto je u saopštenju.

Podsetimo, “Teatar na raskršću” je do sada odložen tri puta zbog neizvesne situacije sa pandemijom, a iz niškog Narodnog pozorišta u martu ove godine kazali su da je formiran i novi Savet, u kome su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, kao i nekoliko pozorišnih stvaralaca iz Srbije i regiona.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.